Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ÖPTV: Garvsyra skojar om köpcentrum

/
  • Garvsyra, motsols från vänster: Bengt Larsson, Ulrika Hollsten, Thea Hollsten, Linda Claesson, Filip Ericsson, Göran Ericsson och Lars Strömqvist.
  • Linda Claesson och Lars Strömqvist i en scen ur sommarfarsen ”En riktig cirkus”.
  • Systrarna Gun (Ulrika Hollsten) och Kajsa (Linda Claesson) har precis fått ett brev från kommunen, om att det ska byggas ett köpcentrum och en genomfartsled utanför den lilla staden. Då kommer friherren och livsnjutaren Karl-Henrik Reuterstråle (Göran Ericsson) på besök.

En av årets hetaste politiska frågor – åtminstone i Östersunds kommun – har handlat om externa köpcentrum.
Ett tacksamt ämne för en fars, och i slutet av juli har Garvsyras ”En riktig cirkus” premiär.

Annons

– Det är inte lätt att lära elefanter dansa hambo, säger Lars Strömqvist medan han kämpar med dansstegen.

Han, Bengt Larsson och Göran Ericsson blir instruerade av Linda Claesson. Herrtrion spelar i den här scenen ett danskompani, som går på en cirkus-audition.

Samtidigt trycker solen på över Döda Fallet. Bristen på fläktande vind gör att bromsarna attackerar och ibland kommer ett tåg och stör.

Några nyfikna besökare står och kikar när Garvsyra repeterar inför årets sommarfars i Ragunda.

Tema för ”En riktig cirkus” är externa köpcentrum, en fråga som väckt stora politiska känslor i Östersunds kommun under det senaste året.

– Föreställningen berör problemet med alla stora köpcentrum som finns i alla städer, och kommunernas stora planer, säger Bengt Larsson i Garvsyra, som skrivit manus tillsammans med Göran Ericsson. Göran fortsätter:

– Det är inte bara Östersund. När vi turnerat runt i Sverige har vi sett många städer som utarmas.

– Samma fenomen finns på andra ställen. På gott och ont, det finns för- och nackdelar med allt. Så vi skojar lite med det. Det här kan vara varsomhelst i Sverige, där landsbygd möter stad, säger Bengt Larsson.

Det planeras alltså för byggande av ett köpcentrum strax utanför den lilla fiktiva staden.

I samma veva kommer det en cirkus från brittiska Newcastle och slår sig ner just på den byggplätten. Alla i cirkusen är inte dem de utger sig för att vara, och så är förvecklingarna i gång.

Garvsyra är riktiga veteraner på scenen vid Döda Fallets vridläktare. Åren 2009-2011 spelade de i stället på Jamtli eftersom scenen var upptagen. Men totalt blir det här sextonde sommaren i Ragunda, räknar Ulrika Hollsten ihop.

– Vi tillhör snart inventarierna här, säger Lars Strömqvist.

• ”En riktig cirkus” har premiär vid Döda Fallet lördag 26 juli.

Mer läsning