Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teaterkurs bland bröllop, begravningar och chipstjuvar

Framtiden ser ljus ut. Både vad gäller Kälarnetraktens teatertillväxt och barnens egen framtidstro.

Interesset för teater blomstrar bland barnen i trakterna kring Kälarne. Om det vittnar de 18 anmälda till sommarkursen i teater, som hålls för barn i åldrarna 8–16 år.

– Ja, det har blivit stort. Jag har skrivit luciarevyer till årskurs 9 i Kälarne i många år. Och många yngre har velat prova på. Intresset har blivit större och större. Så nu tänkte jag att vi provar att göra detta, berättar Marcus Källström.

På kursen får barnen lära sig grundläggande teaterkunskap som att tala högt och tydligt hur man använder sitt kroppsspråk. Improvisation är också en stor den av innehållet.

– Inget är skrivet. De får tips. Men en improvisation kan leda till en scen, berättar Marcus Källström.

I ett av rummen utreds ett brott som inkluderar en chipstjuv i dramat ”Soffpotatisen”, medan andra spelar upp rappa versioner av bland annat ”Snövit” och ”Guldlock” varvat med bröllop och begravningar.

Maria Hansson Starvold är en av deltagarna, och han verkar ha hittat ett hem i teatern – bokstavligt talat:

– Jag tycker det är kul, för när vi spelar teater kommer vi kanske att uppträda och då får vi stå på en scen förhoppningsvis, och mitt hem är scenen.

– Ditt andra hem kanske, fyller Lisa Källström i.

– Nej, det är mitt första hem faktiskt, enligt mig, säger Maria Hansson Starvold.

På kursens första dag fick barnen en frågeställning att ta med sig:

– Vi pratade om framtiden, och hur de tror deras framtid blir. Vissa scener handlar om det i grund och botten, men sedan svävar det ut efter det, säger Marcus Källström.

Hur ser de på framtiden då?

– Den är ljus, efter hur de ser på saker och ting förstås. Det känns som att de vill försöka hitta ett yrke och ta reda på vad de vill syssla med, berättar Marcus Källström.