Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teatern gör sig redo för festival

9 teatergrupper från hela landet, 11 produktioner och sammanlagt 24 föreställningar. I helgen är det teater för hela slanten som gäller då Östersunds Teaterverkstad fixar teaterfestival.

Annons

– Nu håller vi på och fixar till lokalerna och ser till att de är riggade och så. En del grupper har fixat flyttsläp och tar med sig grejer själva, men vi hjälper till med lite dekor och ska bland annat fixa fram sängar, en soffa, några småbord och så där.

Det säger Torben Sundqvist, Östersunds Teaterverkstads verksamhetsledare tillika festivalkoordinator. Invigningen av festivalen är på onsdag och det finns mycket att göra. Telefonen ringer konstant, berättar Torben Sundqvist. Många vill veta var de kan köpa biljetter till Hackås Teaterverkstads "Den inbillade sjuke", som kommer visas efter att Karin Thomasson hälsat festivalbesökarna och kongressdeltagarna välkomna. Men Torben Sundqvist vill hellre att teaterbesökarna köper ett festivalband.

– Det kostar 700 kronor och då kan man se allt.

ATR, Amatörteaterns riksförbund, har kongress vartannat år och brukar då passa på att anordna teaterfestival. I år är det Östersunds Teaterverkstads tur att stå som värd.

– Vi brukar se till att folk från föreningen får åka på festivalen och alla blir så inspirerade och tycker det är givande. Så nu tänkte vi att det vore väl kul att dra hit den och öppna upp den för Östersundarna, säger Torben Sundqvist.

Från Kalix i norr till Vimmerby i söder kommer nu olika teatergrupper. Av 30 sökande grupper valdes nio ut till att få komma och visa upp sina föreställningar. Förutom Hackås Teaterverkstads inhopp kommer även Linnie Axelsson framföra en monolog.

Hur många som väljer att komma till Östersund på teaterfestival återstår att se, men bara de som ingår i de olika teatergrupperna och olika personal räknas bli över 130 personer.

– Jag har hört att det är många som aldrig har varit här i Östersund förut och som är nyfikna på staden. Sedan förväntar jag mig att det blir ett trevligt evenemang, det brukar det vara, säger Torben Sundqvist.

Teaterföreställningarna kommer visas på Storsjöteatern och Östersunds Teaterverkstad. Det bjuds även in till teatersamtal efter föreställningarna och workshops.