Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tecknad "Blade Runner" nu både film och konst

I ett par års tid arbetade Anders Ramsell fram sin animerade halvtimmeslånga version av kultklassikern "Blade Runner".

Nu visar han för första gången både filmen och animationerna i Östersund.

– Jag har valt ut ett litet antal av de sammanlagt 12 000 bilderna och ramat in dem. Dessutom visar jag filmen i en loop här på Ahlbergshallen. Förhoppningen är att det ska vara kul att både se filmen och några av bilderna som den är uppbyggd av.

Det blir också enda tillfället då man kan köpa separata bilder ur verket, vilket inte varit till salu tidigare.

Så hur har du gjort urvalet?

– Jag har bara valt ut de bilder jag själv gillar mest. Några av dem vill jag egentligen inte sälja, så där har jag satt höga priser, skrattar Anders.

Han har själv ramat in det 30-tal bilder som nu hängts i olika formationer, urvalet är ett annat här än när han ställde ut på Nordiska Akvarellmuseet i vintras.

Men vart har de andra drygt 11 000 bilderna tagit vägen?

– Dem har jag slängt. Det finns ingen poäng i att arkivera dem, jag har åtminstone ingen lust att göra det. Så de har gått till pappersåtervinningen...

De filmklipp han lagt ut på Youtube har hittills visats närmare 400 000 gånger, men han har inte sålt filmen på dvd eftersom han använder originalljudet som är upphovsrättsskyddat.

Utställningen är ett sorts avslut för Anders som från hösten går på Konstfack på linjen för fri konst.

Så tänker du göra nya filmer nu?

– Jag har lite tankar och idéer om andra animationer, men inget är klart än. Just nu är vi inne i introduktionsfasen på skolan.

• Ahlbergshallen lördag 19 oktober 12.00