Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teknik populärt bland årets nior

Förra året sökte 50 elever till teknikprogrammet på Jämtlands gymnasium, i år är siffran 82. Jesper Gustafsson är en av dem som sökt.

– Jag har alltid varit intresserad av datorer och jag vill jobba inom tv-spel i framtiden, säger Jesper Gustafsson som är en av de 82 niondeklassare som sökt till teknikprogrammet på Jämtlands gymnasium.

Jesper Gustafsson går i Vallaskolan på Frösön. Bland de två nionde klasser som finns där är det tre elever som sökt teknikprogrammet som första val.

För honom var det ett lätt val, han vill förena nytta med nöje. Han vill att fritidsintresset tv-spel även ska bli hans yrke i framtiden. För att nå dit valde han teknikprogrammet och han planerar att läsa vidare i framtiden.

På Jämtlands gymnasium har man uppmärksammat att ansökningarna teknikprogrammet har ökat kraftigt.

– Ingenjörsyrket verkar vara ett yrke i ropet och tekniska programmet är en bra förberedelse för högskolestudier till ingenjör, säger Mikael Cederberg, förbundsdirektör på Jämtlands gymnasium.

Mercedes Mezher, som även hon går i Vallaskolan, valde mellan teknikprogrammet och ekonomiprogrammet. Teknikprogrammet lockade eftersom hon har ett design- och inredningsintresse, men det slutade med att hon valde ekonomiprogrammet.

– Jag är intresserad av företag och handel. Min pappa har eget företag och det går bra, förklarar hon.

När Jesper Gustafsson, Anitra Gudmundsdotter och Mercedes Mezher gjorde sina gymnasieval tänkte de först och främst på sina egna intressen, och att utbildningen skulle ge behörighet till högskola. De ville även helst läsa på Wargentinskolan eftersom många väljer just den skolan. Att välja en friskola var inte aktuellt för någon av dem.

– Inte när man har hört om alla friskolor som går i konkurs, säger AnitraGudmundsdotter som har sökt humanistiska programmet.