Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teknikcollege fungerar väl

För många år sedan lämnade jag gymnasieskolan i Strömsund. Tankarna om utbildning och lärare var inte allt för positiva. Praktiken var ofta innehållslös. Jag hade svårt att se en helhet.

Annons

När jag deltog i certifieringen av Teknikcollege i Strömsund blev det början till en total förändring. I dag fungerar vårt arbete väldigt väl.

I Strömsund har många starka företagare insett att eleverna är en strategisk rekryteringsbas. Utan duktiga elever finns ingen långsiktig överlevnad för ortens företag.

För att eleverna ska kunna utgöra en resurs så krävs en så kort startsträcka som möjligt när eleven lämnat utbildningen. Då kan hög produktivitet snabbt uppnås.

Detta uppnås bland annat genom många praktikplatser och duktiga anställda som stöttar som faddrar för eleverna. Den arbetsplatsförlagda utbildningen blir så lik ett vanligt arbete som möjligt.

Vi har många väldigt engagerade lärare, ofta med bakgrund från industrin och byggsektorn. De har på så sätt inte bara en pedagogisk kompetens.

Det är av största vikt att utbildningen liknar företags förutsättningar så långt som möjligt. Det möjliggörs genom rätt kompetens och att man ser en helhet, en direkt koppling mellan vad man lär ut och vad som förväntas på en arbetsplats. Inom teorin finns många exempel på vikten av ämnes integration. Det kan vara något så enkelt som att beskriva en maskins olika delar på engelska.

I vårt Teknikcollegeråd deltar engagerade politiker som aktivt jobbar för vår kommun och för att eleverna inte ska lämna kommunen för utbildning på annan ort. Utmaningar som boende, utbildning och transporter diskuteras och ofta hittas lösningar genom en bred kompetens i rådet.

Att genomföra en utbildning på Teknikcollege i Strömsund måste vara attraktivt. Många har möjlighet att få feriejobb som ofta leder till ett arbete. Vi har stipendier för duktiga elever, inte bara dem som är bäst på teori utan som faktiskt har utvecklats.

Utbildning en har hög kvalitet och innehåller det som företagen önskar. Här finns till exempel truckutbildning och traversutbildning, något som företagen önskat för att öka anställningsbarheten.

Teknikcollegerådet är ett utmärkt exempel på hur lokal samverkan kan ske. I Strömsund deltar representanter från företagen, skolan och politiker. De flesta på en nivå som innebär att beslut kan tas omedelbart.

Arbetet i rådet kvalitetssäkras genom att ständigt följa de tio kriterier som gäller för hela landet. Återkommande självutvärderingar genomförs för att hitta brister i arbetet.

En nyckelperson finns inom Teknikcollege i Strömsund – det är koordinatorn. Vi har valt att finansiera den tjänsten tillsammans med kommunen.

Att locka tjejer och killar till utbildningar som är Teknikcollege-certifierade är en utmaning. Insatser av duktiga studieyrkesvägledare krävs. En av utmaningarna är att sudda bort stämpeln att industrin är skitig, högljudd och bara för starka killar. Dagens arbetsmiljö ser inte ut så, tekniken är modern och strävan är att alltid bli bättre.

Mikael Persson, personalchef Engcon, ordförande i Teknikcollegerådet Strömsund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel