Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Teknikcollege mister certifieringen

Industrirådet har dragit in sin kvalitetsmärkning för regionens teknikutbildningar. Ett välkommet beslut, enligt Peter Vomacka, som är ordförande i den regionala styrgruppen.

Teknikcollege heter den certifiering som Industrirådet arbetar med för att odla fram fruktsamma samarbeten mellan teknikutbildningar och tekniksektor.

Men region Mitt, där Jämtland och Härjedalen ingår, har nu blivit utesluten ur detta samarbete efter att Industrirådet bedömt att den misslyckas med att leva upp till fyra av de tio kriterier som ställs.

Beslutet kom som en överraskning, enligt Peter Vomacka i den regionala styrgruppen, men ändå var det inte ovälkommet. För konceptet har upplevts som både tungrott och dåligt anpassat regionens småskaliga förhållanden.

– I det här läget är vi inte intresserade av att återfå certifieringen utan vill hellre ta chansen att utveckla något eget och bättre anpassat till våra förhållanden, säger Peter Vomacka.

Planen för en ny samverkansmodell mellan utbildningar och tekniksektor kommer att presenteras redan i april, av samma ekonomiska förening som arbetat med Teknikcollege.

– Det här är inget man har råd att vänta med. Vi ser ett ökat intresse för tekniksektorn i länet och det måste vi i industrin, skolorna och politiken ta vara på, säger Peter Vomacka.

Kriterierna som inte uppfylldes och föranledde uteslutningen ut Teknikcollege var Infrastruktur, tydlig samverkan, samverkan med arbetslivet och kvalitetssäkring.