Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Telefonen tillbaka i Gärdnäs efter tredje avbrottet på en månad

Efter en otursmånad med tre avbrott kan nu Gärdnäsborna åter använda sin fasta telefon.

Annons

Telefonsystemet, som används i mer svårtillgängliga platser, till exempel området kring Gärdnäs, mellan Strömsund och Gäddede, är byggt på paraboler i stället för traditionella ledningar.

Med hjälp av radiolänk skickas trafiken mellan två paraboler, en i Gärdnäs och en i Lidsjöberg, och sedan vidare ut i världen.

Men vid tre tillfällen den senaste tiden har systemet havererat. Först från 2 februari till 4 februari sedan under dagen 14 februari och nu var de fasta telefonerna döda igen under tre dygn innan de åtgärdades sent under tisdagseftermiddagen.

– Man blir så förbannad. Så här kan vi inte ha det. Det är ju inte säkert man har pengar på mobilen alla gånger heller, sa Elsa Olofsson, en av de 17 irriterade abonnenterna, under det tredje avbrottet.

– Den första gången fick de skicka upp reservdelar och byta ut på parabolen i Lidsjöberg och nu senast var det på den i Gärdnäsbyn. Mellangången gick systemet igång igen utan åtgärd. Tyvärr har byn varit väldigt otursdrabbad, säger Karin Nordlund, informationsansvarig på Telias driftsinformation.

Ersättning utgår först efter ett fem dagar långt teleavbrott enligt Telias avtal.