Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Telia borde inte vara så styv i korken om koppartråden

Det är fult att svära, men det är fördjävligt att 231 hushåll och företag i Strömsunds kommun blir bortkopplade från omvärlden när Telia klipper koppartråden sista maj i år. Ibland måste det därför sväras.

Varför är Telia så styv i korken?

LÄS MER: Fiberutbyggnaden inte klar när koppartråden klipps

Nedmontering av kopparnät och fiberutbyggnad i länet har varit väl bevakat av länsmedia, ÖP och LT. Men också SR, SVT och Jämtlands tidning. De flesta partier har också engagerat sig i frågan, somliga mer än andra. Att Telia har varit en svag samarbetspartner för att få teknikskiftet att fungera är väl känt.

– Det finns inte en chans att vi har byggt fiber i alla byar från maj nästa, det sa Susanne Hansson (S) kommunstyrelsens ordförande i Strömsund till Länstidningen i tisdags.

Anledningen är att kommunalt ägda Servanet inte kommer hinna bygga ut fibernätet innan Telia klipper koppartråden i maj. Förseningen beror på att Tillväxtverket var sen med utbetalning av bidrag.

Strömsunds kommun har varit i kontakt med Telia om att avvakta med att klippa koppartråden men bolaget säger tvärt nej. Tyvärr ser det ut som om den gamla myndighetsstrukturen sitter kvar i bolaget, där det viktigaste är att följa kartan oavsett hur terrängen ser ut.

I maj är det 231 hushåll och företag som drabbas av Telias kartläsning, men på lång sikt är det Telia själv som drabbas av ett förlorat förtroende från sina kunder.

Låt oss vara ärliga. Telia saknar i princip konkurrens på den jämtländska glesbygden. Så är det oavsett om man räknar in mobilabonnemang eller ej. Ägandet av nät spelar naturligtvis roll, men Telias dominans bör i första hand ses ur ett historiskt perspektiv där det finns ett starkt förtroende för bolaget.

Ett förtroende som nu är på väg att raseras. Ett förtroende som Telia verkligen behöver efter mutskandaler och äventyr i Uzbekistan. Telia behöver sin dominans på landsbygden om man vill behålla positionen som ett populärt och förtroendeingivande bolag. Det är ingen som kräver att kopparnätet ska vara kvar för all framtid, men en snygg hantering av kopparnätets nedmontering under detta teknikskifte hade stärkt Telias aktier och förvaltat det förtroende som finns.

Trots upprepade dialogmöten runt om i bygderna har Telia hanterat frågan om kopparnätet alldeles för dåligt. Dialog kräver nämligen att Telia lyssnar på sina kunder. Förstärkt mobilnät och utbyggd 4G-mottagning är inte en tillräcklig lösning för de hushåll och företag som drabbas runt om i Jämtlands län.

Frågan förtjänar att ställas: Varför är Telia så styv i korken när det kommer till hanteringen av kopparnätet och förtjänar bolaget att ha vårt förtroende kvar?