Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Telia bygger ut 4G

Det lönade sig att protestera. Över 600 krävde mobilt bredband i Stora Blåsjön. Telias svar: Ja. Vi bygger 3 och 4G.

– Men vad glad jag blir!

Inger Långström som driver Fjällcampen i Stora Blåsjön jublar. Det var hos henne många av namnlistorna fylldes i. Och det var inte svårt att få gehör, berättar hon. Alla turister blir irriterade när de märker hur illa det är. Speciellt under högsäsong.

– Man prövar inte ens att komma ut på internet då, säger hon och påpekar sedan att inget hade hänt om det inte hade varit för Monica Hansson.

– Det är hon som drog i gång namninsamlingen. Det är hon som vet hur bedrövligt det är.

Monica bor i Linköping och har fritidshus i Stora Blåsjön. I brevet till Post- och Telestyrelsen som fick namnlistorna i oktober beskriver hon en vanlig vårvinter när Stora Blåsjöns 70 invånare minst fördubblas av fritidshusägare och turister.

Då kliver hon upp på natten för att betala räkningar på nätet och läsa mejl. Uthyraren Mikke ser inte vem som bokat hans skoter. Det går inte att tanka på kort fast det är allt som gäller vid macken.

Men nu ser det alltså ut att bli ändring. Monica Hansson fick i går ett svar från Telia på begäran om bättre mobilt bredband. Stora Blåsjön finns med i planeringen inför det som går under namnet "miljardsatsningen". Telia ska bygga ut 3 och 4G, det vill säga förstärka för mobiltelefoni samt med samma utbredning installera mobilt bredband för internet.

Satsningen startar nu och ska vara färdig 2015. Stora Blåsjön ingår i steg 2, och får därför stå ut med en sista usel vårvinter innan det blir bra vintern 2015.

– Och det kan ju alla acceptera. Ja, det var som attan, säger en mycket nöjd Monica Hansson.

– Jag har försökt att pressa Telia förut om var de ska bygga ut, men bara fått undvikande svar.

Norr om Stora Blåsjön, på andra sidan länsgränsen, ligger Borgafjäll som i våras beklagade sig precis på samma sätt som Stora Blåsjön.

Varken sig telefoni eller bredband fungerar under högsäsong när fler ska dela på mastkapaciteten. Men Telias svar till Västerbottennytt i april om planerna för utbyggnad lät så här:

– Inte som det ser ut i dagsläget. Vi är ju ett kommersiellt företag och i Borgafjäll så bor det ju runt 70 personer och det kostar jättemycket pengar att sätta upp en ny mast och bygga ut där och vi anser inte det här läget att vi kan få tillbaka vår investering i Borgafjäll, sa Marcus Haglund, informationsansvarig på Telia, till SVT.

Men söder om länsgränsen, i Stora Blåsjön, kan alltså ortsbor och tillfälliga turister räkna med att det blir bättre kontakt med omvärlden inom kort.