Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Telia lovar bättre mobilt i Sörviken

Lars och Eivor Frestadius i Sörviken tror inte att Telias förbättring av mobil och surf når deras by. Men det gör den.

– Vi kommer att dra fiber till masten. Jag kan lugna Eivor och Lars, säger Telias informationschef Björn Berg.

Missnöjet mot mobilerna i Sörviken startade när koppartråden monterades ned 2010. Enligt Björn Berg berodde det på den nya vägen till Ramsele drogs rätt över telestationen. Det så kallade teknikskiftet, när koppartråd tas bort på landsbygden, skulle inte ha gällt Sörviken annars.

Efter nedmonteringen startade kampen i Sörviken för bättre kontrakt med omvärlden, både via tal och surf. Björn Berg säger att också han, precis som ÖP, har fikat i paret Frestadius kök. Han känner till missnöjet.

Men efter ÖP:s artikel om vardagen med ständigt avbrutna telefonsamtal och dåligt internet (via Net1), vill han berätta att utbyggnaden som Telia startar efter jul kommer att nå också Sörviken.

– Senast 2015 kommer vi att dra fiber till masten och det kommer att bli högre kapacitet. 99 procent av befolkningen i detta område kommer att få 2, 3 och 4 G. Har man 3 G kommer man att få upp till 7 Mbit och har man 4 G kommer man att få 50-60 Mbit per sekund. Dessutom kommer det att bli bättre ljud och färre avbrott med 2G.

Lars och Eivor Frestadius berättade att den mast som i dag står i deras närhet tappar kapacitet när området befolkas med vindkraftsjobbarna. Men enligt Björn Berg har Telia efter alla protester i byn sett till att masten är lika kraftig som om den stod i en mellanstor svensk stad.

– Det finns ingen chans att man når kapacitetstaket, säger han.

Menar du att de ljuger då?

– Nej, det tror inte.