Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Temadagar starten för ny anhöriggrupp

Sett till antalet invånare finns i Berg ovanligt många familjer som har Huntingtons sjukdom, eller danssjuka som förr var den vanliga benämningen. Den här veckan ordnas därför temadagar med syftet att bygga upp en anhöriggrupp.

Det är Bergs kommun som tillsammans med Riksförbundet Huntingtons sjukdom, Neurologiskt handikappades riksförbund och företaget Frösunda LSS som genomför den här satsningen.

– Vi månar om att även jämtlänningarna får ta del av de familje- och ungdomsläger som troligtvis kommer att bli under 2012 i de två riksförbundens regi. Det sker också oerhört mycket inom forskningen kring Huntingtons sjukdom. Vi vill se till så att våra familjer får ta del av denna information på bästa sätt, säger Carina Rodhe, enhetschef i Bergs kommun, i ett pressmeddelande inför temadagarna.

Eftersom Huntingtons sjukdom är ärftlig löper barn till drabbade själva stor risk att få sjukdomen. Det innebär att den psykiska belastning på familjerna är stor.

– Föräldrarna oroar sig för barnens framtid och risk att bli sjuka. Barnen oroar sig för att se sin förälder långsamt försvinna från dem samtidigt som de vet att sjukdomen även kan drabba dem själva. Därför är det viktigt att hela familjen får professionell hjälp, säger Susanne Zell från Riksförbundet Huntingtons sjukdom.

Hon kommer under temadagarna i Svenstavik att berätta om sina egna erfarenheter och informera om riksförbundets verksamhet.