Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Temakväll med blivande världsstjärna


ÖP arrangerar samtalskväll om solidaritet, öppenhet och medmänsklighet på Jazzköket på söndag. För kvällens musikaliska inslag står 16-åriga Lilit Najjar.

I vintras träffade ÖP:s lördagsreportrar Susanne Kvarnlöf och Stefan Nolervik Lilit Najjar för första gången. De hade fått ett tips av Lilits svensklärare Katarina Strandman som hade insett att Lilits talang var något utöver det vanliga. Hon hjälpte henne att hitta ett piano på skolan.

– Första gången jag hörde Lilit spela, med mitt öra tryckt mot aulans dörr, häpnade jag, blev starkt berörd, och rördes till tårar av på det sätt hon spelade. Jag tänkte; vad ska jag göra av det här? Det här är ingen statisk spelning. Detta spelas med en känsla. Det här är en blivande världsstjärna, berättade Katarina i en intervju.

Lilit har redan hunnit spela länge och fått en gedigen erfarenhet. Pianot har varit hennes instrument ända sedan tidiga barndomen hemma i Syrien.

– Jag började hos en privat-lärare när jag var 6 år gammal, och när jag var 8 år började jag ta lektioner genom musikskolan samtidigt som min privatlärare såg över min utveckling, säger Lilit och fortsätter:

– När sedan kriget utbröt spelade jag inte något på fem månader, tills jag kom hit och träffade Maria som nu är min pianolärare.

Det är Maria Björs, och henne träffar Lilit för lektion en gång i veckan. Just nu får hon läxor på tredje satsen ur sonaten ”Pathetique” av Beethoven.

– Lilit är en mycket begåvad pianist och musiker som spelar väldigt moget för att vara så ung. Hon har en gedigen piano-utbildning med ryska lärare. Hon har vunnit tävlingar i Syrien.

Maria jämför Lilits utbildning med vad som inom idrotten är en elitsatsning. I samma liknelse menar Maria att Lilit är en mycket lovande junior som skulle platsa i landslaget.

Lilit ger ett lugnt och samlat intryck, och någon nervositet inför söndagens uppträdande finns inte.

– Nej, jag är bara glad när jag får spela piano, säger Lilit.

Söndag för solidaritet. Jazzköket söndag 25 maj. Dörrarna öppnar 16.00. Fri entré.

Läs mer här.