Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Terapin med hästar har varit lyckad

Jämtlands läns landsting var först i Sverige med häst­understödd terapi för patienter inom vuxenpsykiatrin. Nu hotas verksamheten.

Enligt landstingets sparförslag ska utbudet av behandlingar begränsas. En av de behandlingsformer som föreslås försvinna är den hästunderstödda terapin inom vuxenpsykiatrin.

– Vi har patienter från nästan alla diagnosgrupper. De flesta är kvinnor, den här terapiformen verkar tilltala kvinnor mera, säger Ann-Marie Ekström.

Hon hararbetat inom psykiatrin i cirka 30 år och har, tillsammans med sjukgymnasten Arja Lammi och tre andra delat på 1,1 heltidstjänst inom den hästunderstödda terapin. Både Ann-Marie Ekström och Arja Lammi tycker att terapiformen fungerat mycket bra.

– Vi startade i mycket liten skala 1996 och verksamheten permanentades 2000. Inom vuxenpsykiatrin var vi först i Sverige, säger Arja Lammi.

Förslaget om att lägga ner verksamheten kom som en överraskning.

– För det första handlar det inte om några stora pengar som landstinget kan tjäna här. Den totala kostnaden för hästverksamheten, inklusive alla kostnader för vår egen häst Center, är 110 000 kronor per år, säger Arja Lammi.

– Men vi försvinner inte och patienterna försvinner inte. Så hur landstingsledningen än räknar så gör man inga stora besparingar på att lägga ner verksamheten.

För det andra vänder sig Ann-Marie Ekström och Arja Lammi mot beskrivningen att hästunderstödd terapi inte skulle vara vetenskapligt underbyggd.

– De säger att det saknas evidens. Hur definieras det? Det måste väl vara evidens när alla vetenskapliga artiklar och all litteratur som skrivits de senaste åren pekar åt samma håll, och de visar att hästunderstödd terapi fungerar. Och det är inte bara svensk forskning. På andra platser i Europa ligger man långt före, säger Arja Lammi.

Det tredje somgör att Ann-Marie Ekström och Arja Lammi ställer sig frågande till förslaget att ta bort metoder med naturbaserad terapi är att det nu finns ganska mycket forskning på området.

– Patienterna mår bra av det här. Det är en av få ickeverbala terapiformer som finns inom vuxenpsykiatrin. Patienterna får komma ut i en annan miljö, det är oladdat och man gör något konkret, till exempel borstar en häst eller rider, och samtidigt ger det terapi, förklarar Ann-marie Ekström.

– Man undrar om det är för enkelt på något vis.

Under höstterminen deltog cirka 20 patienter från vuxenpsykiatrin i den hästunderstödda terapin, under våren har verksamheten minskat något men de grupper som pågår kommer att fortsätta terminen ut. Sedan beror det på vilket beslut som politikerna fattar. På onsdag fattar landstingsstyrelsen sitt beslut om sparförslaget. Ärendet går därefter vidare till landstingsfullmäktige där slutgiltigt beslut kommer att fattas 22 april.