Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Terminsstart utan lärare på Östberg

Östbergskolan har haft svårt att rekrytera lärare inför årets termin. När eleverna kom saknades fortfarande tre och rektorn tvingades inleda årets första föräldramöte med att be om ursäkt.

När Östbergsskolans rektor Torgny Rödin presenterade sin lärarstab för föräldrarna på tisdagskvällen vittnade han om en väldigt god stämning bland eleverna.

I den för kvällen helt fullsatta aulan var stämningen desto sämre.

För när eleverna började skolan förra veckan saknades det fortfarande tre lärare, i matematik, naturorienterande ämnen och teknik. Och eftersom det inte funnits någon beredskap för detta hade hela klasser blivit sysslolösa i timtal under de första dagarna och ibland tvingats sluta tidigare utan förklaring eller att kunna ta sig hem.

Torgny Rödin inledde föräldramötet med att be om ursäkt för det som har hänt och att det beror på att vissa ämneslärare helt enkelt är väldigt svåra att få tag på.

– Två av de tre tjänsterna blev tillsatta under veckan och en Matte/NO-lärartjänst återstår. Det ska börja en på den tjänsten också som jag har kontakt med, men jag vet inte exakt när det blir, sa Torgny Rödin och blev sedan avbruten av föräldrar.

– Det känns lite sådär när det visat sig att ens barn slutat redan klockan elva men inte tagit sig hem. Kunde ni inte ha sysselsatt dem på något annat sätt?, frågade en av föräldrarna.

– Det är märkligt att det inte fanns några vuxna där och att barnen upptäcktes av en slump av någon som gick förbi, sa en annan förälder, varpå rektorn bad om ursäkt än en gång.

– Det är tråkigt och det är trist men tyvärr inget jag kan göra något åt nu. Vi har aldrig varit med om något liknande förut och måste se till att ha en bättre beredskap i fortsättningen, svarade han.

Enligt Torgny Rödin är det tre skolor i Östersunds kommun som hamnat i samma situation och att problemet ligger i att det över hela Sverige bara utbildas en handfull lärare i de här ämnena varje år.

Senare under mötet gick han runt och pratade med föräldrarna till de barn som har drabbats av lärarbristen och en av de föräldrar som kommit väldigt arg till mötet gick därifrån med en känsla av att det nog kommer att bli bra ändå.

– Jag upplever att rektorn tar på sig ansvaret och är ledsen över hur det har blivit. Även om det kan dröja lite innan den sista läraren är på plats så kommer alla lektioner bli lärarledda här framöver, lovar han, och eleverna kommer att få all undervisning de ska ha, säger hen.