Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Terrordrama i Kanada

Parlamentsbyggnaden och det omliggande området i Kanadas huvudstad Ottawa attackerades i dag av beväpnade personer. En soldat sköts till döds innan en av gärningsmännen dödades efter skottutväxling inne i parlamentet.(TT)

Jakten på flera gärningsmän fortsatte i centrala Ottawa under onsdagen. Vittnen rapporterade om skottlossning på tre ställen, i ett köpcentrum, vid ett krigsmonument samt vid parlamentet. De tre platserna var inom några hundra meters radie. Enligt AFP tror polisen att ytterligare en gärningsman kunde sig på parlamentets tak.

"Vi hör bankande i parlamentsbyggnaden men säkerhetsläget är lugnt. Det låter som om kanske murbräckor används för att öppna dörrar" twittrade den kanadensiska tidningen The Globe and Mails reporter Josh Wingrove, som själv befann sig i parlamentsbyggnaden.

Det var vid 16-tiden kanadensisk tid, klockan 10 svensk tid, som uppgifter började strömma in om att flera skott hade avlossats mot ett krigsmonument i staden, och att en soldat hade skadats i samband med det. Efter en skottlossning inne i parlamentet dödades en misstänkt gärningsman. Skottlossningen fortsatte sedan i närheten av parlamentet. Den skjutna soldaten bekräftades vara avliden, och en säkerhetsvakt uppgavs vara skadad, enligt nyhetsbyråer.

– Det här känns ju lite för nära och man vet inte var det ska sluta. Det verkar som att det eskalerar. Jag hoppas bara att det tar slut snart, säger svenska Annika Ek som bor några kilometer från skottdramat.

Den svenska ambassaden, som ligger i närheten av det inträffade, har stängts "tills vidare" på grund av säkerhetsskäl, skriver personalen på Twitter. För nödfall hålls dock ett telefonnummer öppet. Man arbetar nu med att nå ut med information till svenskar i området, som uppmanas att följa utvecklingen och följa myndigheters föreskrifter.

Boende i centrala Ottawa uppmanas av polis att hålla sig borta från fönster och tak, rapporterar det amerikanska tv-bolaget NBC. Premiärminister Stephen Harper lämnade parlamentet och befann sig i säkerhet.

Skottlossningen vid det kanadensiska parlamentet i Ottawa kommer två dagar efter en annan dödlig attack i landet. Då körde en man på två militärer utanför ett köpcentrum i Quebec, varpå den ene avled av sina skador, skriver CTV News.