Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TEST: Berättelsen om två systrar från Fjällsågen

BÖCKER. Karolina och Marta var två systrar som växte upp på Fjällsågen i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet. Fjällsågen var ett litet ställe som låg mellan Bydalen och Gräftåvallen. Där fanns ett litet sågverk och en stuga och systrarna växte upp där medan deras föräldrar drev sågen.

Systrarna från Fjällsågen blev viktiga för jämtländska fjällturismen. Karolina blev värdinna på Blåhammaren fjällstation i början av 1900-talet. Några år senare blev hon föreståndarinna i Sylarna. När Karolina sedan gifte sig lämnade hon över tjänsten till sin syster Marta. Båda systrarna var otroligt omtyckta av gästerna. Marta i sin tur tog över Bydalens Högfjällshotell tillsammans med sin son efter att hotellet nästan brunnit ner till grunden. Tillsammans byggde de upp hotellet igen och drev det framgångsrikt under många år.

Historien om de båda systrarna blir nu bok. Lilian Jakobsson från Frösön kommer i år ut med boken "Karolina och Marta, systrarna från Fjällsågen som blev pionjärer inom jämtländska fjällturismen". Idén fick hon efter att sonhustrun i Bydalen fick frågan om hon visste något om Karolina från Fjällsågen.
- Jag var inne på det där att forska om kvinnor från Jämtland och jag hade precis gått med i Meja, en förening för kvinnohistoria och genusforskning i Östersund, berättar Lilian Jakobsson.

Genom intervjuer och sökningar i gamla arkiv har Lilian Jakobsson kunnat kartlägga systrarnas historia från tidig bandom till ålderdom.
- Jag är intresserad av kvinnor i historien, säger hon.
Tidigare har Lilian Jakobson skrivit en bok om Christina Hansdotter Busk från Härjedalen, en bondflicka som gifte sig med en brukspatron. Christina Hansdotter Busk hann gifta sig tre gånger men fick aldrig några barn. Vid sin död testamenterade hon sin avsevärda förmögenhet till fattiga och ungdomar i Härjedalen och i Undersåker. Fonderna ger fortfarande avkastning.
Boken om Karolina och Marta från Fjällsågen ges ut av Jengel förlag.
Annacarin Aronsson