Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

test-Grus i det röd-gröna maskineriet

Leendena från onsdagens presskonferens med oppositionen har stelnat. Tvärsäkra uttalanden från Mona Sahlin (s) och Maria Wetterstrand (mp) om att sätta vänsterpartiet i karantän har fått tas tillbaka.


Mona Sahlins fredagspudel var genant. Där fick hon två dygn efter en politisk offensiv själv stå i skamvrån och tala om missförstånd och att hon nu skrivit brev till Lars Ohly och gärna initierar till nya samtal: Därtill nödd och tvungen efter uppläxning i de egna leden. En tvärvändning som lär sätta myror i huvudet på väljarna.
Saken blev inte bättre av att vapendragaren Maria Wetterstrand i lördags gick ut och sa att vänsterpartiet inte blir med i arbetet som syftar till en framtida koalitionsregering. Ingenting hade förändrats, menade miljöpartiets språkrör och blottställde därmed Sahlin ytterligare.
Tydligare än så här kan det inte beskrivas: Det har gått grus i den röd-gröna oppositionens maskineri.
Mona Sahlin lär inombords tugga fradga av raseri. Avstampet mot valrörelsen 2010 har gått i stå. Hon är skadskjuten. Ett i fjärran möjligt socialistiskt regeringsalternativ kan åter liknas vid tre pusselbitar som inte alls tycks passa in i varandra.
Tidigare socialdemokratiska statsråd har i mycket liknat megafoner när de återkommande pekat på bristande ledarskap hos sittande regering. Det har gällt budget, FRA eller för den delen också finanskrisen.
Tonläget bör nu rimligtvis bli lägre. Ingen mår bra av att kasta sten i glashus och precis där sitter nu socialdemokraterna, vars ledare efter veckans turer är starkt ifrågasatt.