Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

TEST: Här får tjejerna lära sig att skriva låtar från hjärtat

Det finns ett gäng gymnasietjejer som inte ägnar onsdagskvällarna åt "America´s next top model" säsong 11, utan åt låtskrivning på Gamla Tingshuset.

Annons

   


- Skriv från hjärtat. Det finns inget rätt eller fel, inget bra eller dåligt.
Med de orden inleder Steven Musitano gårdagens session av studiecirkeln "Putting life into lyrics".

Där får man lära sig att skriva bättre texter på engelska, oavsett musikalisk genre. Det är en studiecirkel som ska lära deltagarna att sortera sina tankar, våga improvisera och aldrig sluta att upptäcka nya infallsvinklar på sin tillvaro. Förutom att träna upp sina egna förmågor kommer tjejerna att få analysera redan existerande låttexter, bland annat texter av The Beatles och Steely Dan.
Och när studiecirkeln är till ända kommer deltagarna att kombinera allt de lärt sig och presentera en färdig text.
- Det här är inte någonting som är baserat på vetenskap eller fakta, man måste lita på sin känsla och sin intuition. Förhoppningsvis tillkommer det lite magi i slutet. Det där lilla, lilla som får texten att bli magisk, förklarar kursledaren Steven Musitano.
Det är Sensus som står för arrangemanget av studiecirkeln, de tog kontakt med gymnasieskolorna och länets musiklinjer visade sedan intresse för ideén:
- Sensus visste att det fanns gott om tjejer som vill och gillar att skriva låttexter, de vill inspirera unga människor till att våga pröva, unga tjejer i synnerhet. Och det känns bra att börja i en mindre skala, fortsätter han.
Även om "Putting life into lyrics" är uppdelad i sex kurstillfällen så är det bästa tipset till en lyckad låttext ganska enkelt enligt Steven:
- Inkludera alla dina fem sinnen i det du skriver. Texter kan ofta bli endimensionella och platta om orden bara har en betydelse och är utan djup. Man måste ge en story till texten, bilder och känslor. Inte bara ord.
En av tjejerna som deltar i workshopen är Julia Olsson från Frösön, hon går på PC och det var där hon fick se på en lapp om kursen.
- Jag tänkte att det kunde vara intressant, jag spelar gitarr sen tidigare men har ofta svårt för att skriva texter. Jag har lite dålig fantasi och trodde att det här kanske skull kunna hjälpa till.
- Här har man lärt sig att det finns fler sätt att se på saker. Det är lättare att få fram ord. Det är det jag har svårt med, tankarna finns där men det är svårt att sätta ord på dem. Man kan alltid hoppas att det här gör mig till en bättre låtskrivare.