Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

test- Om vikten av hållna tummar

Vi kan bara hålla tummarna för att rekonstruktionen av ACB Laminat blir lyckosam. Ännu en nedläggningssmäll av Flextronics kaliber vore förödande för utvecklingen i Östersunds och i Bergs kommuner.

Främst handlar det om människors väl och ve. Om familjer vars utkomst och därmed välfärd riskeras ifall inte räddningsplanen slår väl ut.

Parallellt brottas det offentliga med sina problem. Strax före jul kom ännu en prognos från Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, kring nedskrivning av förväntade skatteintäkter. För Östersund var reduceringen 17 miljoner och för Berg 4 miljoners tapp.
För budgetmakarna får det här förstås konsekvenser. Östersund når ett lägre överskott, men slipper just nu osthyveln. För Berg har politikerna redan aviserat nya sparbeting till följd av den dystra prognosen.
Med det här i färskt minne vore en konkurs för ACB Laminat och 250 tappade privata jobb en riktig stjärnsmäll också utifrån kommunekonomisk horisont.
Finns det någon rättvisa borde det någon gång vända för ACB Laminat. Även om marknaden är besvärlig och det historiskt gjorts åtskilliga misstag, så har också oturen grinat företaget i ansiktet. Fast naturligtvis är det blod, svett och tårar som först och främst måste till för att klara skivan.

En kamp på lite mindre allvar, men ändå viktig, utkämpas just nu mellan lokala krafter i Alsen och Postverket. Den gäller Alsens möjlighet att återfå statusen som egen postort. Alsenborna har inget emot Nälden, men vill stärka sin egen identitet.
Intentionen är begriplig. Landsbygden utarmas nog ändå utan att Posten skall behöva göra saken etter värre. Bakslag både 1990 och år 2000 i samma fråga avskräcker inte. Nu görs ytterligare en propå och vi håller tummarna här också för att det blir tredje gången gillt.
       
Per Hansson