Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Test: Resespel fick högst betyg

För många hör det julen och mellandagarna till att samlas runt ett sällskapsspel. Vi tar oss an årets nyheter och hjälper dig att hitta guldkornen.

Annons

Inför varje jul lanseras ett gäng nya spel samtidigt som några klassiska titlar uppdateras, så även i år. Othello junior är en snabbare och enklare variant av originalet, och även Vagabond har fått en ny utformning. Geografi är ett återkommande tema för alla åldrar - förutom Vagabond finns Disney planes wings around the globe rally, Paris connection, Hufvudstaden och Airlines Europe.

Efter testet står det klart att frågespel och ordlekar inte tillhör favoriterna i år. I stället är det Bamse som gäller för de yngsta och strategispel som hamnar i topp hos de lite äldre.

Ett spel som får lågt betyg är Familjens frågespel. Sara, mamma till Artur, 8 år, och Harald, 5, tycker att frågorna ibland är lite väl enkla.

- Det står från åtta år men går att spela även med fyraåringar. Det är till exempel frågor som vilken färg Bamse har på mössan. Med ämnen som Idol blir det också snabbt inaktuellt.

Även Las Vegas (från åtta år) har en missvisande åldersgräns tycker panelen, även sex- och sjuåringar kan vara med.

Familjens ordjakt (från sju år) går ut på att snabbt säga ord med rätt begynnelsebokstav i en given kategori. Enligt testpanelen är kategorierna som till exempel motorcykeldelar, likörer, tilltugg och franska konstnärer lite väl tuffa med tanke på målgruppen.

Högst betyg får Airlines Europe, som prisas av Henrik med familj.

- Det är lärorikt och man ges möjlighet att utveckla sin skicklighet. Vi hade roligt och kommer att spela igen och igen. Gissar att en och annan avstår att köpa det på grund av prislappen, vilket är synd för det är väl värt pengarna.

Linn Björklund/Wiseguide/TT