Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

test- Tillnyktring i norsk flygplanshall

Sittande på Trondheims flygplats gluttar jag i Norges motsvarighet till Expressen. Verdens Gang ventilerar vinterolympiaden 2018. Jag häpnar.
På ledarplats redogörs för att ett olympiskt spel i Tromsö kan kosta 25 miljarder norska kronor. Är det sant...?


Det blir en dyr folkfest, konstaterar ledarskribenten och beskriver att Tromsös budget låg på 15 miljarder men att miljard efter miljard spätts på efter hand.
Vinterspelen vore ett fönster ut mot världen för Nordnorge, men var går gränsen för realismen, undrar tidningen?
Inne i sportbilagan får ledartexten mothugg. Tromsöspelens strategichef Roger Ingebrigtsen bemöter VG:s beräkningar. Allt har sitt pris - men inte 25 miljarder, replikerar han.

Men att det är stora summor förnekas inte. Ingebrigtsen beskriver ekonomin som netto 10-12 miljarder för norska staten och då är intäkter på 8-9 miljarder borträknade: Alltså är arrangörens bruttokostnad runt 20 miljarder. Ingenting är gratis, skriver Roger Ingebrigtsen.
Vemodigt konstaterar jag att här ligger Östersund i lä. Handlar det om 20-25 miljarder kronor för att arrangera OS så gör vi oss inte besvär. För i de divisionerna vill nog ingen spela, allra minst finansminister Anders Borg, som ingen olja har att ta av.
Förresten känns OS-tåget 2018 ha puffat iväg utan jämtländska passagerare.

Någon kampanj att tala om har inte synts till. I spridda skurar försöker olika organisationer få fyr på OS-brasan, men den vill inte ta sig. Nu senast driver Norrlandsförbundet på, men utan helhjärtat stöd från riksplanet är det lönlöst.
Och kanske lika bra det: Jag har tillhört ivrarna för vinterspel i Östersund/Åre, men artiklarna i VG fick mig att nyktra till. Det blir för dyrt. Omänskligt dyrt för ett par veckors underhållning.

 

Per Hansson