Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Testa klimatfastan

När det gäller klimatfrågan är vi många som likt en rökare vet om att cigaretter dödar samtidigt som vi fortsätter att röka. Det är först när vi drabbas av lungcancer eller kol som vi till fullo inser och är beredda att förändra vår livsstil.

Kan det vara samma med klimatet, att vi vet att det handlar om oss och vår egen livsstil samtidigt som vi stoppar huvudet i sanden?

Klimatfrågan handlar om värderingar, livsstil och politik. Trots att det har kommit många varningar om klimatförändringarna de senaste åren ignoreras dessa i stort sett av våra egna och världens styrande politiker.

IPCC-rapporten i höstas fastslog att om världen fortsätter som nu går vi mot en temperaturhöjning på 3,5–5 grader före seklets slut med förödande konsekvenser för jorden och människorna.

Vi är många som varje torsdag träffas i Marielundskyrkan i en gemenskap som går under namnet Väggrepp. Väggrepp är en plats för andligt sökande och växande och ger andlig näring i mötet med vår tids utmaningar.

Vi har i samband med fastan inlett en 40 dagars klimatfasta inspirerad av Askonsdagsdeklarationen (skapad av den ekumeniska klimatorganisationen Operation Noah).

Fastan är ett tillfälle att rannsaka oss själva och då även våga närma oss klimatfrågorna. Vi vill uppmana till reflektion och handling. Vår grupp har enats om följande punkter som vi i 40 dagar ska försöka leva efter:

• Köpstopp på varor som inte är mat eller hygienartiklar

• Inte slänga mat

• Avstå från kött

• Inte ta bilen under milen

• Köpa närproducerat och ekologiskt

• Minska elförbrukningen

Klimatfasta? Du också!

Väggrepp

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel