Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Testar tillgängligheten i Funäsdalen

/
  • Calle Eriksson och Karri Zanderléhn testar hur det går att ta sig uppför Funäsdalsberget med den terränggående fyrhjulsdrivna elcykeln. Karri Zanderléhn har varit med och tagit fram fordonet.
  • – Vi testade vi Säterturen, som är en svår, rödmärkt, led. Det fungerade bra. Jag blev förvånad över att vi kunde ta oss runt; det var smala pass och brant både uppför och nerför, säger Micke Ärfström.
  • – Jag blir så glad av att få uppleva naturen. Första gången jag satte mig på cykeln igen, som vuxen, gjorde det nästa ont i hjärtat av glädje, säger Helen Ripa.
  • Helen Ripa förbereder sig för att testa leder i Funäsdalen.
  • Calle Eriksson och Karri Zanderléhn testar hur det går att ta sig uppför Funäsdalsberget med den terränggående fyrhjulsdrivna elcykeln. Karri Zanderléhn har varit med och tagit fram fordonet.
  • – Jag är en stor fan av svenska fjällen. Det här är toppen, det ger alla möjlighet att få uppleva friheten i naturen, säger Helene Ripa.

Tillgängligheten i Funäsdalsfjällen har testats av Helene Ripa, Calle Eriksson och Karri Zanderléhn. De kollar om det går att ta sig fram på leder och hur boenden fungerar för funktionsnedsatta.

Annons

– Det är ett fantastiskt initiativ och det är bra att det finns tillgänglighetstänk i Funäsdalen, säger Calle Eriksson.

Calle Eriksson testar tillgängligheten i Funäsdalen med en fyrhjulsdriven terränggående cykel som heter Zoom. Calle använder den även hemma i Stockholm för resor under en och en halv mil.

– Den är mycket bra i terräng, konstaterar Calle Eriksson. Den tar sig fram väldigt bra i skog, om det inte är myr.

Calle Eriksson har en medfödd muskelsjukdom. Den gör att han har svårt att gå.

– Zoomen gör att jag kan ta mig ut och att naturen blir tillgänglig på mina villkor, säger han.

Helene Ripa förlorade sitt ena ben i cancer när hon var fjorton år. Idag cyklar hon mountainbike och ska delta i Paralympics i Ryssland nästa år på skidor i stående klass för damer.

– Det ser ut som att det bara blir jag som åker med två skidor och två stavar, säger Helen Ripa, som elitsatsar samtidigt som hon jobbar heltid.

Hon lärde sig att cykla en andra gång i vuxen ålder.

– Det enda som skiljer är att jag cyklar med ett ben och extra stötdämpare på bakhjulet eftersom jag inte kan variera och avlasta ryggen med att stå, säger hon.

Under testtiden bor deltagarna bland annat i Skarvliden.

– Stugorna i Skarvliden är bra. Där funkade allt för rullstolsburna. Det går att ta rullstolen ända in i bastun, konstaterar Calle Eriksson glatt.

Tillgänglighetsprojektet i Funäsdalsfjällen är en treårig satsning som går mot sitt slut. Det handlar om att förenkla för personer som har svårt att röra sig.

– Det finns mycket mer att göra. Vi vill att det ska vara enkelt för våra gäster att ta sig fram och röra sig. Det är bara tid och pengar som sätter gränserna, säger Micke Ärfström, Destination Funäsfjällen, som jobbar med tillgänglighetsprojektet.

Annons