Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Testar tillgängligheten i Funäsdalen

Tillgängligheten i Funäsdalsfjällen har testats av Helene Ripa, Calle Eriksson och Karri Zanderléhn. De kollar om det går att ta sig fram på leder och hur boenden fungerar för funktionsnedsatta.

Annons

– Det är ett fantastiskt initiativ och det är bra att det finns tillgänglighetstänk i Funäsdalen, säger Calle Eriksson.

Calle Eriksson testar tillgängligheten i Funäsdalen med en fyrhjulsdriven terränggående cykel som heter Zoom. Calle använder den även hemma i Stockholm för resor under en och en halv mil.

– Den är mycket bra i terräng, konstaterar Calle Eriksson. Den tar sig fram väldigt bra i skog, om det inte är myr.

Calle Eriksson har en medfödd muskelsjukdom. Den gör att han har svårt att gå.

– Zoomen gör att jag kan ta mig ut och att naturen blir tillgänglig på mina villkor, säger han.

Helene Ripa förlorade sitt ena ben i cancer när hon var fjorton år. Idag cyklar hon mountainbike och ska delta i Paralympics i Ryssland nästa år på skidor i stående klass för damer.

– Det ser ut som att det bara blir jag som åker med två skidor och två stavar, säger Helen Ripa, som elitsatsar samtidigt som hon jobbar heltid.

Hon lärde sig att cykla en andra gång i vuxen ålder.

– Det enda som skiljer är att jag cyklar med ett ben och extra stötdämpare på bakhjulet eftersom jag inte kan variera och avlasta ryggen med att stå, säger hon.

Under testtiden bor deltagarna bland annat i Skarvliden.

– Stugorna i Skarvliden är bra. Där funkade allt för rullstolsburna. Det går att ta rullstolen ända in i bastun, konstaterar Calle Eriksson glatt.

Tillgänglighetsprojektet i Funäsdalsfjällen är en treårig satsning som går mot sitt slut. Det handlar om att förenkla för personer som har svårt att röra sig.

– Det finns mycket mer att göra. Vi vill att det ska vara enkelt för våra gäster att ta sig fram och röra sig. Det är bara tid och pengar som sätter gränserna, säger Micke Ärfström, Destination Funäsfjällen, som jobbar med tillgänglighetsprojektet.