Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Texterna är som små munsbitar"

ÖP:s digitala bokcirkel är fortsatt glad i att diskutera sin läsning.
På onsdag kväll gjorde de fem medlemmarna drygt 125 inlägg i vår timslånga chatt på hemsidan op.se

Denna gång är det en helt annan typ av bok än tidigare, två romaner om kärlek och relationer.

Nu handlar det om livet när Fredrik Sjöberg skriver om två konstnärsöden i sin höstbok "Ge upp i dag - i morgon kan det vara försent" (Bonniers).

– De korta texterna är som små munsbitar. En del måste man tugga lite längre på medan andra slinker ner lätt som en plätt. Alla smakar gott!, menade exempelvis Katarina Bromée när vi sammanfattade läsningen.

Och Theres Agdler var lika positiv om Sjöbergs sätt att skriva:

– Jag tycker det är underbart, älskar associationernas flödande, stilen är klar, till synes enkel, även humoristisk ibland.

Boken handlar om jämtländske Olof Ågren från Alsen och tyskan Lotte Laserstein som flydde undan Hitler och kom att leva ganska nära Ågren på ostkusten.

Men även författaren själv är högst närvarande i texten, som resonerar om varför vi håller på - eller varför vi ger upp.

Ågren kände sig motarbetad av den dåtida konstkritiken, särskilt hemma i Jämtland. Och Laserstein tvingades fly till ett främmande land. I dag är båda relativt bortglömda av den större publiken.

Bokcirkeln drogs snabbt med i Sjöbergs resonemang som vindlar sig fram, vi citerade instämmande långa stycken ur texten.

Vad är det egentligen som driver oss att fortsätta - som konstnärer eller vad vi nu sysslar med? Det vill författaren undersöka.

– Sjöberg verkar vara en pessimist, men en glad en: Allt är meningslöst, men vi måste leva som om det inte vore det, som Katarina uttryckte saken.

Hela chatten finns att läsa under fliken "Boksnack" på ÖP:s hemsida, som hittills haft över 2 500 besökare.

Vill du följa oss live där blir nästa boksnack kommande onsdag 29 januari med start 20.00.

En avslutande livechatt håller vi onsdag 5 februari - och torsdag 13 februari kommer Fredrik Sjöberg till Östersunds bibliotek för ett offentligt författarsamtal.

Välkommen att följa oss!