Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

The Fox intar stan: "Jag har läst på om Östersund"

1980-talsikonen, sexsymbolen och artisten Samantha Fox spelar i Östersund på lördag. I en intervju med ÖP berättar hon om det galna 1980-talet, nakenbilderna och om längtan till Östersund.

Under 1980-talet var Samantha Fox en av de mest fotograferade kvinnorna i Brittisk media. Hon delade prispallen tillsammans med premiärministern Margaret Thatcher och prinsessan Diana.

Hon började på teaterskola när hon var fem år och det första skivkontraktet fick hon som femtonåring. Men musiken fick vänta när hennes ansikte, kropp – och inte minst bröst – blev välkända i hela Storbritannien över en natt efter att hennes bild publicerades i tidningen The Sun. Musiken fick vänta och hon gjorde karriär som glamourmodell innan hon, fyra år senare, släppte singeln "Touch me" som gjorde succé.

De manliga kollegorna i lunchrummet rodnar lätt när de berättar om de stora affischerna på pojkrummet och kassettbanden som köptes i smyg under 1980-talet. Hon var onekligen en ikon under tiden.

– Min karriär har alltid varit galen men under 1980-talet på konserterna var det sjukt. Folk ramlade framför scenen och klättrade upp på ljusstativ, säger Samantha Fox.

I dag är hon 48 år och har varit med i branschen i 30 år.

Vad i din karriär är du mest stolt över?

– Mina två första år. Jag sjöng, spelade in musikvideor och gjorde konserter. Oftast betalar man någon som gör PR åt en men jag gjorde allt helt själv och åkte överallt.

Och vad ångrar du?

– Kanske några av mina pojkvänner, svarar Samantha Fox och skrattar men hon förstår att jag fiskar efter tiden när hundratals bilder på en avklädd Sam togs.

– Ja, jag var glamourmodell när jag 16-20 år men det ångrar jag inte. Jag var inte en av dem som bara tog några bilder som jag ångrar så här i efterhand. Jag var den bästa i branschen, jag gjorde karriär och tog mig till toppen. Det kan jag inte ångra.

Just nu jobbar Samantha Fox på självbiografin som ska sammanfatta hennes karriär.

– Jag vill inte att den ska spegla en person som hade fem minuters kändisskap. Jag vill lära folk om branschen för jag vet hur den fungerar. Det mesta i boken handlar om de lyckliga delarna av mitt liv. Självklart finns det saker som jag kämpat med också men jag har alltid kommit ut starkare och det vill jag berätta om.

Finns det något i din karriär som du inte hunnit med?

– Det finns alltid mer att göra men det finns en begränsad tid för allt. När man är modell finns det bara ett visst antal poser att göra och ett visst antal fotografer man kan jobba med och man måste sluta när man är på topp. Musiken har jag kunnat göra mycket mer av. Jag håller på att jobba på mitt tionde album just nu.

Det har snart gått 30 år sedan "Touch me" släpptes men hennes nya musik flirtar fortfarande med 1980-talet.

– När jag har gjort spelningar med mina gamla hits har jag märkt att den yngre publiken älskar det där gamla soundet så jag mixar ihop det med lite nytt.

De flesta av hennes fans har hon kvar från storhetstiden men det börjar komma nya, yngre fans också.

– Under mina 30 år som artist har minst 80 procent av mina fans varit män – såklart – men på sistone har jag märkt att fler och fler tjejer gillar mig. Jag sköter min Facebook-sida och min hemsida www.samfox.com helt själv för jag vill ha kontakt med mina fans och ofta händer det att unga tjejer hör av sig till mig med sina problem. De behöver någon som kan säga åt dem att de är bra som de är.

Ser du dig själv som en förebild?

– Ja, det gör jag faktiskt! Jag har aldrig tagit droger och jag har alltid tagit hand om mig själv och framför allt är jag samma glada Sam som jag var för 30 år sedan. Jag var nog före Spice Girls med att köra riktig girl power.

På lördag spelar Samantha Fox på Plaza i Östersund och hon verkar genuint exalterad över att komma till stan.

– Jag har läst på om Östersund på Wikipedia. Jag vet att det är en studentstad, en vinterstad, att ni har arrangerat världscupen och VM och att ni har en gammal kyrka. Jag har en hel dag på mig att bara åka runt och kolla.

Under sin karriär har hon turnérat runt hela världen och hon har alltid försökt besöka så många länder som möjligt. Hon har uppträtt i bland annat Bosnien, Sibirien och i Malaysia. I Indien spelade hon inför 70 000 människor tre kvällar i rad och slog Bruce Springsteens rekord. Men det är på mindre ställen som hon helst spelar.

– Man kan ta i publikens händer och att se dem som står längst fram och som har väntat på att få se dig är fantastiskt. Det är en helt annan energi och närhet med fansen än på större konsterer.

Och när hon kommer till Östersund gör hon precis som vanligt allt för fansen.

– När jag gör ett gig på ett ställe där jag aldrig varit tidigare spelar jag hitsen som folk vill göra. Jag kan inte tänka mig något värre än att se en artist som jag tycker om som inte spelar mina favoritlåtar.

Mer Samantha Fox:

Nolervik: Brev till Samantha Fox

Bildextra: Samantha Fox karriär i bilder

10 saker du inte visste om Samantha Fox