Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Theres från Schweiz ny krönikör på kulturen

NY I ÖP. – Jag vill skriva både varmt och elakt, bjuda på ett skratt som fastnar i halsen. Det säger Theres K Agdler, Frösön, som i dag publicerar sin första krönika på ÖP:s kultursida. Fler kommer senare under våren.

För någon månad sedan utkom hennes andra roman ”Valår”, om tre kvinnor i Jämtland som står inför olika valsituationer under ett år då det dessutom pågår en valrörelse där en av dem är engagerad för Feministiskt Initiativ (Fi).

är ett tydligt tema i boken och personligen har Theres rört sig från uppväxten i Schweiz till att i dag vara svenskspråkig författare som leder skrivarkurser på Frösön.

– Jag växte upp i den tyskspråkiga delen av Schweiz där det också finns en rad olika dialekter, men numera har jag studerat svenska språket grundligare än mitt ursprungliga modersmål.

finns fyra likvärdiga språk – tyska, franska, italienska och rätoromanska, men Theres blev tidigt intresserad av att lära sig svenska och är numera jämtländsk gift trebarnsmamma, litteraturvetare (fil.lic.), journalist, författare, skrivpedagog och invandrare.

– Utifrån denna bakgrund vill jag skriva om bokkultur, svensk kultur, periferi och centrum. Mitt skrivande rör sig inom och utanför samhället. Ordval och rytm är viktiga.

intervju beskriver Theres hur hon upplevt svenska språket som en befrielse och att det passar henne mycket bättre än tyskan.

Redan efter gymnasiet och en tågluff i Skandinavien blev hon så intresserad av nordiska språk att hon började ta lunchlektioner i svenska på universitetet i Basel.

läste hon skandinavism och skrev en avhandling om den svenska författaren Sophie von Knorring.

Theres flyttade till Sverige först för tolv år sedan och för tre år sedan debuterade hon med romanen ”Projekt Anaris” som sålt särskilt bra utanför länet, berättar hon.

I en kommande krönika får vi lära oss vad en mördarvolvo är – men i dag skriver hon om sanning och litteratur.