Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Theresa May kommer till Stockholm

På måndag kommer Storbritanniens premiärminister Theresa May till Stockholm för att träffa statsminister Stefan Löfven (S). På dagordningen står ”efterdyningarna av nervgasattacken i Salisbury” för att citera pressmeddelandet från Rosenbad. Dessutom Brexit och samarbete Storbritannien och Sverige.

Här har May och Löfven möjligheten att stärka banden och höja priset för rysk aggression. Sverige kan som Storbritanniennföra Magnitskij-lagstiftning som gör det enklare att gå efter förövarnas tillgångar. Det är precis vad Putin och hans hantlangare fruktar. Dessutom kan man driva frågan i EU tillsammans med de baltiska länderna och Nederländerna.

Läs mer: Regeringen missade chansen att stärka banden till London

Att gå efter oligarker och regimens tjänares pengar är ett mer effektiv sätt än sanktioner som drabbar vanliga medborgare i vardagen.

Reaktionerna på Mays Stockholmsresa följer jag från London den kommande veckan där jag träffar statstjänstemän, akademiker, opinionsbildare och journalister. Något att återkomma till senare i spalterna.