Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thérèse Juel i Hoverberg medverkar i dokumentär av Billy Butt – handlar om sexbrott och oskyldigt dömda män

Den före detta musikproducenten Billy Butt spelar in en dokumentär om män som ska ha blivit oskyldigt dömda för sexualbrott. Han är själv, mot sitt nekande, dömd för våldtäkt, men filmen handlar inte om honom.

Författaren och journalisten Thérèse Juel bjuder på presskaffe och kaka vid köksbordet hemma i Hoverberg. I dagarna är den före detta musikproducenten Billy Butt på besök för att intervjua henne för sin dokumentärfilm. Ämnet är sexualbrott och oskyldigt dömda män.

– Det är ganska fantastiskt att så många män, som har blivit dömda som säger att de är oskyldiga, att de kan vända sig till någon som Thérèse. Hon är moder Teresa för de här killarna, säger Billy Butt.

Han visar utdrag ur filmen och räknar upp namn på justitieråd, advokater, åklagare och journalister som medverkar. Jan Guillou skymtar förbi. Billy Butt har träffat fem män som dömts för sexualbrott, och avtjänat sina straff, som alla hävdar sin oskuld. Han visar också två intervjuer med kvinnor som berättar att de ljugit.

– Många av tjejerna som anmäler våldtäkt som egentligen inte har varit någon våldtäkt gör sin anmälan efter tryck från omgivningen. Det kan vara någon mor, syster eller bästa kompis. Jag vill inte bli missförstådd här för de finns ju de som verkligen blir våldtagna och det finns de som begår våldtäkter, och vi ska inte sticka det under stolen, men nu pratar jag om de som är oskyldiga, säger Billy Butt.

På 1990-talet dömdes Billy Butt, mot sitt nekande, till fem års fängelse för nio fall av våldtäkt. Han har sökt resning upprepade gånger utan framgång. Offentligt har han fått stöd av bland annat Jan Guillou som kallar domen för ett justitiemord och Gudrun Schyman har skrivit att det är en rättsskandal.

Men Billy Butt säger att det inte är därför som han gör en dokumentär nu. Filmen handlar inte om honom.

– Det handlar om männen som inte har samma megafon, säger han.

Thérèse Juel har engagerat sig i sexualbrott och felaktiga domar under flera år sedan en bekant dömdes. Enligt henne var det fråga om ett justitiemord. 2010 utkom hon med boken, ”Fällda för sexövergrepp – om rättsfall i Sverige”.

– Det är så de upptäcker att jag finns, säger hon om alla de dömda män som hör av sig till henne och ber om hjälp.

På övervåningen i sitt hus visar Thérèse Juel upp flera mappar märkta med olika namn. När hon går igenom ett fall begär hon ut allt som finns att tillgå från en polisutredning. Även den så kallade ”slasken”.

Hur många gånger händer det att du själv tänker, men den här mannen är skyldig?

– Ja det händer det också, säger Thérèse Juel som har erfarenhet av att arbeta med resningsansökningar på advokatbyrå.

Billy Butt tycker att det är fruktansvärt att det finns ett mörkertal kring sexualbrott, att det inte anmäls i samma utsträckning som det sker. Men det får andra belysa säger han. Hans uppgift nu är att visa på det faktum att män kan bli oskyldigt dömda.

– Man ska inte kalla det för systemfel, säger Billy Butt.

Men han är kritisk till rättegångar där det saknas stödbevisning.

– När det bara är ord mot ord, då borde han frias, säger Billy Butt.

Thérèse Juel är kritisk till att så kallad ”hörsägenbevisning” förekommer i svenska domstolar.

– Det räcker att den ena parten har berättat någon detalj för sin kamrat. Men det är inget som säger att det man berättar är sant, säger hon.

Hon ser stora problem med rättegångar där ord står mot ord. Och lyfter fram vikten av att allt görs för att teknisk bevisning säkras när det är möjligt. Hon underkänner Högsta domstolen som högsta instans för prövning.

– Vi borde ha en haverikommission dit man kan gå med domar som vi tycker inte stämmer, säger Thérèse Juel.

Filmen om ”liken i fru justitias garderob” planeras vara färdig till hösten.

– Vi säger inte att alla är oskyldigt dömda, men om en person är oskyldigt dömd är det en katastrof för rättsväsendet, så ser jag på det, säger Billy Butt.