Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Thern på besök i Östersund: – Glädjen är viktigast

/
  • Grundaren av John Bauer, Christer Tonning tillsammans med instruktören i Värnamo, Jonas Thern. Thonning berättade för de kommande eleverna: ”Vi kommer att ta hand om er för att ni ska få en maximal utveckling. Vår uppgift är att stödja er. Vi vill att ni ska leva på den dröm ni har, men om ni märker att ni inte vill satsa på fotboll, finns många andra inriktningar under skoltiden”.

Han är en av VM-hjältarna från 1994 och räknas som en av svensk fotbolls allra största. I dagarna besöker han John Bauer-gymnasiet i Östersund – Jonas Thern, 42 år.
– Det viktigaste för alla spelare, oavsett ålder, är glädjen. Att se fram mot att träna och ha passionen för fotboll, menar Thern.

Annons

Therns besök i Östersund är förstås motiverat av att han är en av centralpersonerna i John Bauer-konceptet. Han är ackompanjerad av idékläckaren och högste chefen Christer Tonning samt förre förbundskaptenen Tommy Svensson.

Jonas Thern rivstartade i går med att hålla i träningar för åk 2 på morgonen och sedan för cirka 40 nior som sökt in till John Bauer i höst.

– Definitivt. Vi satsar extra mycket på fyra ”magnetskolor”. Malmö, Värnamo, Örebro och Östersund, där alla har samma koncept. Eleverna får sex timmar fotboll i veckan där individuell utveckling är viktigast.

Thern berättar att JB-gymnasiet har lyckats fånga upp många ungdomar i omtalade Rosengård i Malmö. Detta i stark konkurrens med Malmö FF:s två egna gymnasieskolor.

JB-skolorna fanns förut på upp till 17 orter, men det blev för många. Kvaliteten sjönk. I samband med bytet av ägare, minskades antalet skolor.

Skälet till att just Östersund valts ut är flera. Ledningen för John Bauer vill gärna öppna Norrlandsfönstret och de ser vilken utvecklingspotential som finns i området.

– Här får vi också bra uppbackning av Daniel (Kindberg) och klubben (ÖFK) står bakom oss.

– Nej, men jag gillar vad en brasiliansk fotbollsledare säger i en bok jag läst. I brasiliansk ungdomsfotboll jobbar man efter tre kriterier, men det viktiga är vilken ordning de kommer.

Först är glädjen.

– Att spelarna ser fram emot att träna och ha passionen för fotboll. Man ser också ofta det där smilet hos brasilianska spelare. Nummer 2 är den individuella utvecklingen och nummer 3 är resultaten.

nästan upprörd över att många tränare i stället prioriterar resultaten.

– En fotbollstidning skrev att jag hatar ungdomsfotboll, men jag menade inte så. Jag hatar när ungdomstränare säger till sina 8-åringar att slå bollen till inkast i stället för att upmuntra dem till kreativa lösningar. Om resultaten är viktigast kommer spelarna att bli hämmade.

– Jag tror att man ska avdramatisera allvaret. Se till att ha roliga, utmanande och varierande övningar, gärna med tävlingsinslag. Det får spelarna att tänka till.

– Undvik långa övningar som skapar tristess. En del kör temaveckor med till exempel en 50 minuter lång övning, men då stryper du dig själv.

Mer läsning

Annons