Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thomas Peterssons "fullängdsalbum"

Thomas Petersson har alltid nära till skratt. Receptet enligt honom själv är att försöka att vara lycklig även om världen ser ut som den gör och att inte ha dåligt samvete i onödan.

I den nya stand up-showen "Skakad inte störd" är Thomas Peterssons röda tråd hur man hanterar nyhetsflödet omkring sig.

– Jag är en positiv och glad kille. Folk undrar hur jag kan vara det mitt i allt elände i världen. Det händer inte fler hemska saker i dag, det är bara så att nyhetsflödet är så snabbt och stort och vi får reda på så mycket mer.

Hur ska man filtrera nyheterna för att inte bli helt nedstämd?

– Man måste bestämma sig för att vara glad och lycklig. Vi matas med rubriker om att man ska vinna pengar och bli lyckliga. Men blir vi verkligen det? Vi har lyckan i våra egna händer. Man får inte bli cynisk av alla nyheter och inte stänga av, men försöka vara lycklig ändå mitt i allt.

Och hur blir man kvitt det dåliga samvetet?

– Jag skänkte pengar till välgörenhet efter katastrofen i Filippinerna. När jag sedan skulle handla frågade personen i kassan om jag ville runda av uppåt och skänka pengar. Jag svarade nej. Personen skrek nästan "va?". Då fick jag förklara att jag redan hade skänkt pengar.

– Många har dåligt samvete för att de inte tycker att de gör nog. Men vet jag själv att jag har gjort så gott jag kan så ska jag inte ha dåligt samvete.

Berätta om "Skakad inte störd".

– Jag gjorde Diggiloo de första åtta åren av showen och där kändes det som att jag inte fick göra klart mina skämt. Jag fick alltid korta ner mig i formatet. Sedan gjorde jag en jubileumsshow för fyra år sedan när jag firade 20 år som komiker. Efter det kände jag att jag ville göra aktuell stand up.

– Det är "the world according to me" som jag brukar säga. Jag får göra som jag vill, det är mitt fullängdsalbum utan begränsningar. Har man sett mig i Diggiloo har man kanske hört en del av skämten där men nedkortade, nu får man hela versionen. En del av materialet i showen är gammalt, medan jag kommer på annat samma vecka eller dag som showen är.

Turnéstarten är i februari och 26 mars kommer Thomas Petersson till Östersund.

– Jag har kört showen tidigare, så jag kommer att ha 45 genrep i ryggen när jag kommer till Östersund. Jag körde mycket i södra Sverige och kände att jag måste göra en Sverigeturné.

Jag har varit dålig på att ta mig norr om Uppsala. Men det är lite svårare norröver och inte lika många som kommer på showerna. Ronny Eriksson sa till mig en gång "Du vet att det svårt i norr va? Du kommer ovanför applådbältet". Men jag tror att det blir lika roligt att köra showen där.

Det verkar vara en trend just nu att flera av er etablerade komiker som började med stand up har gått tillbaka till konceptet efter år av stora shower och samarbeten.

– Stand up är en exklusiv form av uppträdande. Att få stå själv på scenen och samspelet med publiken är oslagbart. Alla som har hållit på med stand up längtar tillbaka. Det är en enorm lycka.