Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thomée på driven

De kraftiga vindarna gjorde att ångaren Thomée i helgen slet sig och drev för sig själv ute på Storsjön.

Ångaren Thomée flyttades tidigare i höst från hamnen i Östersund till Arvesund för en rejäl besiktning. Besiktningen genomfördes på en slip tillhörande ångaren Arvesund. Efter det att besiktningen var genomförd sjösattes Thomée igen för att läggas vid boj strax utanför hamnen i Arvesund. Där skulle Thomée legat kvar över vintern var tanken.

Men redan i lördags då det blåste upp hände det som inte fick hända.

– Kättingarna som höll fast Thomée vid bojen brast. Följden blev att ångaren drev iväg flera hundra meter på Storsjön, säger Tage Ericsson som bor i området.

Vad han kan bedöma har dock inte ångaren tagit stryk av den ofrivilliga seglatsen. Det gamla nedlagda sågverket i Arvesund verkar ha inneburit räddningen för Thomée.

– Det ligger spå mycket spån på botten här att vad jag kan se har Thomée lugnt och fint glidit in på en botten täckt av sågspån från det nedlagda sågverket. Som det ser ut nu verkar det inte vara så att Thomée ligger och skaver på något sätt, säger Tage Ericsson till ÖP.

När vinden avtar ska arbetet med att återföra Thomée till bojen igen.

– Just nu verkar det mesta vattnet ligga nere i Brunfloviken, det blir så när vinden ligger på som värst, säger Tage Ericsson och kostar på sig ett litet skratt mitt i bedrövelsen.