Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thriller om kvinnovåld av Ingrid från Lugnvik

– Jag har upplevt kvinnovåld på nära håll och det är ingen rolig syn. Männen som slår kan verka mycket trevliga och sympatiska, men de förstör livet för människor i sin närhet.

Det säger östersundsfödda Ingrid Elfberg, 54 år, som denna vecka ger ut sin andra roman "Tills döden skiljer oss åt" med våld mot kvinnor som tema.

Hennes debutroman "Gud som haver" (2009) som handlar om pedofili har sålt 40 000 exemplar enbart i Sverige. Den är även översatt till norska och tyska och fick i Expressen omdömet att "den lever och sprattlar mer än en hel del annat i branschen".

Ingrid bokdebuterade sent, men har alltid gillat att skriva:

– Redan i mellanstadiet bombarderade jag läraren med mina långa uppsatser, det har alltid varit lustfyllt att skriva, men det var inget jag satsade på fullt ut.

Hon har varit AD på reklambyrå och jobbar sedan 15 år med IT och nu som innehållsstrateg på ett it-företag i Göteborg, där hon i huvudsak bott sedan hon slutade gymnasiet i Östersund:

– Jag växte upp i Lugnvik och gick på Wargentin, året efter skolan jobbade jag i olika klädbutiker i Östersund, men sedan har jag bott i Stockholm och främst Göteborg.

– Så mina böcker utspelar sig mycket i Göteborg, men innehåller också sekvenser från Östersund, som exempelvis Stadsdel Norr i den nya boken, säger hon och skrattar.

"Tills döden skiljer oss åt" handlar om stockholmspolisen Erika som är gift med kollegan Göran. Men en nyårsafton flyr hon till Göteborg med spräckta revben och blåslagen kropp.

Hennes anmälningar om makens misshandel har oförklarligt kommit bort och snart dyker Göran upp i Göteborg och börjar sprida misstro mot Erika på hennes nya jobb. Aggressorn följer efter sitt offer.

– Jag har lagt ned mycket tid på research, lyckats få göra många besök hos polisen här i Göteborg för att lära mig hur de jobbar, vilket varit mycket värdefullt för boken.

Och dina egna erfarenheter av bokens ämne?

– Jag har på nära håll följt flera väninnor som varit utsatta på ungefär det sätt som jag skildrar i boken, även om den är helt igenom fiktiv vad gäller personer.Och Ingrid har ansträngt sig för att tränga in i psykologin både hos den som slår och den som blir slagen:

– Det är lätt att kritisera kvinnor som upprepade gånger väljer "fel" män, de får frågan varför de inte bryter upp. Men relationer är mer komplicerade än så när det finns barn och andra anhöriga.

– Bara för någon vecka sedan sköt en man i Göteborg ihjäl kvinnan han levt med. Är det alltså mindre farligt att stanna hos mannen som slår än att lämna honom och i stället bli mördad?

Men grundregeln är väl att en kvinna ska gå efter första slaget? Om hon inte går efter första slaget kommer fler och sedan trappas våldet upp?

– Så är det, ingen tvekan om saken. Hon ska gå direkt. Men före det där första slaget kanske hon har blivit systematiskt förminskad, fått kontakterna med omvärlden åtskruvade. Då är hon ännu mer sårbar när slaget kommer.

Så har du idéer om vad som bör göras?

– Det är så många nivåer. Jag kan bli förtvivlad över att sociala myndigheter ofta är handfallna, man vågar inte alltid gå in trots att det är uppenbart att kvinnor far illa.

– Vad gäller juridiken kanske utökad användning av fotboja vore mer effektivt än de besöksförbud som inte fungerar mot de riktigt farliga männen.

Författarkarriären inleddes egentligen redan för åtta år sedan då Ingrid beslöt sig för att ställa upp i en novelltävling som Expressen och Ballograf utlyst och med bland annat Håkan Nesser i juryn.

Det kom in mer än 400 bidrag och Ingrid vann med sin text "Stormen", som publicerades på Expressens hemsida. När hon senare också blivit prisbelönad för en novell i ABF:s tidskrift Fönstret vågade hon satsa mer på skrivandet:

– Det var kvitton på att jag kunde våga ännu mer.

Så nu kanske du redan är på gång med en tredje roman?

– Absolut, jag har skrivit kanske en tredjedel redan.

Och Erika är huvudperson igen?

– Nej, men hon finns med i handlingen, jag vill växla karaktärer.

"Tills döden skiljer oss åt" utkommer denna vecka på Kabusa förlag.