Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Thunder snow" vräker ner i USA

Det häftiga snöovädret över nordöstra USA fortsätter.

Annons

Under ett dygn uppges minst 178 centimeter ha fallit. På vissa håll ackompanjeras snöandet även av åska, så kallad thunder snow, skriver vädermyndigheten National Weather Service (NWS).

– Åska och snö kan säkert förekomma i Sverige också. Det finns inget svenskt namn, men fenomenet är nog ganska ovanligt, säger Eva Strandberg, meteorolog vid SMHI, till TT.

Det kraftiga snöfallet beror på mycket kall luft som strömmar ner över de stora sjöarna i nordöstra USA. I vad som kallas lake effect (sjöeffekten) fylls luften med fukt och blandas med varmare luft från sjöarna, vilket kan resultera i mycket långvariga och kraftiga snöfall.

– Det kan pågå så länge sjöarna är öppna och den kalla luften fortsätter att strömma ner. I Sverige kallar vi det här för en snökanon, som vi kan se ibland över Gotland, Gävle, Södertörn eller Roslagen, säger Eva Strandberg