Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thunström: "Det är jättejobbigt"

Vinnaren Thomas Thunström känner sig inte som en vinnare.
– Långt ifrån. Det finns inte på kartan. Det här är jättejobbigt, säger han.

Annons

Ludvikaföraren känner sig utmålad som en bov och har inga goda känslor sedan protesten mot den första resultatlistan hade gått igenom.

– Det är så irriterat bland teamen. Alla är osams med alla. Det här är inte bra för sporten.

Regeln att ekipage som drabbas av stoppande, framförvarande förare "får skylla sig själva" har funnits länge.

– Ja, men den är snurrig och måste göras om. Problemet i lördags var att beskedet kom för snabbt. Hade tävlingsledaren satt sig ned och rådfrågat folk och tagit reda på saker och ting – och sedan tagit ett genomtänkt beslut, då tror jag att flera hade accepterat det, säger Thunström.

Men visst bör man genomlysa hela regeln och försöka ändra den?

– Ja, något måste göras. Det här gynnar ingen. Jag känner absolut ingen glädje för den här segern. Den som åker fortast ska vinna. Inför sista sträckan var vårt mål enbart att passera Robin och ta oss upp på pallen.

Hade du planer på att själv ta ett sportsligt beslut och inte protestera?

– När det handlar om SM pratar man för sig själv och jag måste se till mitt.

Thomas Thunström menar att även om de tre domarna har suverän makt i en rallytävling, är det ändå tävlingsledaren som sitter med trumf på hand.

– Tävlingsledaren har ansvaret och jättemycket att säga till om. Om han hade dröjt med sitt beslut i stället för att snabbt bestämma något och sedan ändra det, då hade vi kanske suttit där med en idealtid som många hade kunnat acceptera. Då hade vi ändå haft ett hållbart beslut som vi har kunnat leva med, menar Ludvikaföraren.