Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thyra Nyberg Jonsson, Östersund, 88 år

Vår älskade mamma, mormor, farmor, gammelmormor och gammelfarmor, Thyra Nyberg Jonsson har den 9 mars 2014 stilla insomnat i en ålder av 88 år.

Mamma växte upp i Riddarhällan, Norrbotten, tillsammans med sin mormor och morfar och deras barn. I familjen fanns också ett barnbarn, Gun, i samma ålder som mamma. Guns familj bodde nära så de i stort sett har växt upp tillsammans. Vi barn har ofta hört mamma berätta om sin uppväxt och det var verkligen den bästa med mycket kärlek och vi tror nog att mamma blev lite bortskämd.

Efter avslutad skolgång började mamma inom sjukvården. Där arbetade hon med både vuxna och på BB-avdelningen. Från BB berättade mamma många roliga episoder.

Det var också under tiden på sjukhuset i Piteå som mamma träffade sin blivande man och vår pappa, Jean. Pappa låg då i det militära, det var ju under andra världskriget.

De flyttade sedan till Hoting och pappa började på järnvägen. Mamma var då hemma med den första sonen. Järnvägare flyttade ofta, så ock vi i vår familj. Det bar av till Vilhelmina och efter några år vidare till Munkflohögen. Familjen hade då växt till tre barn, två grabbar och en tjej.

I Munkflohögen fick mamma erbjudande om att börja på posten. Några år senare flyttade vi till Östersund och mamma fortsatte att arbeta på posten, i olika befattningar. Efter att vi barn hade växt upp även på olika orter runt om i Jämtland.

Från kolleger och kunder rönte mamma stor uppskattning för sitt kunnande, noggrannhet och snabbhet i kassan. På den tiden ringlade köerna på alla postkontor.

Mamma satte stort värde i att allt skulle vara perfekt och inte ett öre fick saknas i kassan. Det resulterade i en speciell händelse som tål att berättas!

En dag betalade mamma ut pengar till en person som hade kommit över ett utbetalningskort på ett oärligt sätt. Mamma stängde snabbt kassan och gav sig ut på stan. På en restaurang hittade hon personen ifråga som vackert fick följa med tillbaka till posten och lämna tillbaka pengarna. På den tiden måste kassören själv ersätta brister i kassan och det var en ansenlig summa. Den här historien letade sig till postens huvudkontor i Stockholm, där jag, mammas dotter, fick den berättad för mig.

Under hela livet var mamma intresserad av att vara ute i naturen och det plockades massor av bär genom åren.

Hemma fanns alltid ett handarbete på gång, såväl virkning som stickning och att sy var en passion. Mamma var även en stor bokentusiast. Det var under senare år en stor sorg när synen inte längre räckte till.

Somrarna tillbringades i stugan i Piteå och på vintern i stugan i Kall. Speciellt somrarna i Piteå minns vi barn och barnbarn med glädje.

Vår pappa gick bort tidigare så de sista åren bodde mamma ensam, men hade alltid nära till sina söner som bor kvar i närheten.

Under en tid fick mamma hjälp av hemtjänsten i Östersund med en fantastiskt fin omvårdnad och sista tiden tillbringade mamma på Mobacka på Solliden. Både hemtjänsten och personalen på Mobacka tog så väl hand om mamma och hade alltid en kram till övers – för det var det bästa mamma visste, närhet och värme!

Ett stort tomrum har öppnat sig och en stor bit av oss är borta – mamma fattas oss!

Barnen