Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Thyra på scen i kväll

För tre år sedan släppte trion "Ulrikas minne" där de spelar musiken som traderades av Ulrika Lindholm i Frostviken. Nu följer de upp med en skiva med musiken som Thyra Karlsson sjöng.

Ulrika och Thyra räknas som två av de främsta källorna till den svenska folkliga musiken. Svenskt Visarkiv och Sveriges Radio kunde tacksamt spela in hundratals av de sånger de båda lärt sig, en skatt som Triakel nu haft tillgång till.

– Thyras sånger är modernare, man hör en tydlig skillnad mot det material som Ulrika sjöng, som mer har rötterna i 1800-talet, säger Emma Härdelin.

Flera av melodierna är glada, medan texten har sorgligt innehåll?

– Precis, det är en intressant och ganska vanlig kombination som gör sångerna spännande. Men där finns också en del skämtsamma sånger.

Har ni valt att följa Thyras sätt att sjunga eller istället göra något helt annorlunda?

– Vi försöker inte göra precis som Thyra, mest av allt gör vi sångerna så de känns rätt för Triakel, säger Janne Strömstedt, gruppens organist.

Triakel har redan tidigare gjort en sång ur Thyras repertoar, men de hann aldrig träffa henne, däremot har de resonerat mycket med Thyras yngsta dotter Karin Stugholm.

2007 skrev Ville Roempke en artikel i Jämten om båda sångerskorna och noterade bland annat hur Thyra som själv blev moderlös vid tre års ålder och blev utplacerad måste ha kunnat relatera till flera av de sorgsamma sånger hon sjöng.

I unga år fick hon själv två barn, som av olika skäl kom att växa upp hos hennes systrar, något som också innebar en sorg, även om barnen hade goda uppväxtförhållanden.

Roempke konstaterar också att Thyras låtar är mer trallvänliga och att hon sannolikt hörde dragspelsmusik nere i Alanäs, medan Ulrika i huvudsak växte upp med den äldre spelmansmusiken.

Varken Ulrika eller Thyra skrev egen musik, men de mindes hundratals sånger - ofta skillingtryck, koraler, barn- eller skämtvisor som de hört hemma eller på byn.

På inspelningarna spelar hon emellanåt lätt på sin cittra, det är det enda ackompanjemanget.

Hennes dotter berättar att Thyra starkt önskade att kunna ge ut en skiva med sina insjungningar, vilket blev verklighet först efter hennes död.

Svenskt Visarkiv kommer sannolikt att återutge en del av upptagningarna med henne, men redan nu ger alltså Triakel hennes sångskatt nytt liv.

Ikväll spelar de materialet ur skivan på Gamla Teatern och som inledning kommer dessutom Emma Härdelin att samtala med Dan Lundberg vid Svenskt Visarkiv och Märta Ramsten, som båda kan mycket om Thyra Karlsson.

• 19.00 Gamla Teatern "Triakel live" spelar Thyra.