Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tickande bomb börjar desarmeras

"Historiskt" är ett nött ord, men när utrikesministrarna från sex stormakter samt Iran vid 04-tiden i går natt mötte pressen i Genève, var det faktiskt ett sådant ögonblick.

En av världspolitikens potentiellt mest farliga konflikter hade tagit ett första steg mot att desarmeras.

För bara några år sedan sågs ett amerikanskt och/eller israeliskt flygkrig mot Iran som näst intill ofrånkomligt. Följderna av ett sådant hade bokstavligen spillt över hela världen, om inte annat så i form av klibbig olja från området av Hormuzsundet mellan Iran och Arabiska halvön. Om oljeflödet från Persiska viken strypts hade världsekonomin gått samma väg.

Valet av Hassan Rouhani till ny president i juni visade att iranierna inte bara var dödströtta på shiamuslimska extremistpolitiker utan också på att leva under de kalla stjärnor som blockaden mot landet åstadkommit. En snabbläsning av den preliminära version av avtalet som redan presenterats ger vid handen att Irans regering gjort stora eftergifter för att få igenom avtalet.

Rouhani har spelat högt och gått längre än vad de flesta västbedömare vågade tro när han valdes, men antagligen hade han inte gjort det utan ett tyst godkännande från det religiösa ledarskapet.

Israel och Saudiarabien är avtalets stora förlorare. Båda har inte önskat något hellre än ett krig mot Iran och för Israel väntar en prövningens tid.

Premiärminister Benjamin Netanyahu och utrikesminister Avigdor Lieberman har inte gjort det lättare för sig genom att direkt gå till verbal attack; Netanyahu hävdar nu att avtalet ger Iran "exakt vad det vill."

Med sådana kommentarer tar Israels ledarskap en stor risk. När, eller om, den iranska hotbilden mot fred i Mellanöstern bleknar bort ter sig sannolikheten stor att israeler och saudier tar över den rollen.

Sven-Olov Lööv