Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tid och trivsel ger bra förare enligt körskolläraren

Anpassade tider, familjär stämning och ständig dialog. Det är körskolläraren Lillian Ohlssons sätt att få sina elever att klara proven.

– Jag släpper inte fram dem förrän de är redo, säger hon

Körskolläraren Lillian Ohlsson har insett att trivsel är en framgångsfaktor och hon har inrett sin lilla körskola därefter. Med möbler som det går att sjunka ner i och behaglig musik strömmande ur högtalarna.

För hennes många år i branschen har lärt henne att ju mer tid eleverna spenderar inom skolans väggar i stället för att studera hemma, desto mer ökar deras chanser till bra resultat.

Och ju längre tid utbildningen tar, desto bättre minns eleverna vad de lärt sig.

– Eleverna kan köpa distanstester men i största möjliga mån vill jag att de ska vara här, för det gäller att få bra kontakt, säger Lillian Ohlsson.

Genom att öppna skolan lite senare på morgonen och i stället ha en beredskap för att stanna lite senare på kvällen anser hon sig ha hittat en nivå av tillgänglighet som passar många av ungdomarna.

– Ungefär 85 procent av mina elever klarar proven, men sedan är det inte hela världen om man missar dem heller. De går alltid att göra om, säger hon.

Johan Andersson, 18 år, började på körskolan för en vecka sedan och kämpar med instuderingsfrågor om avgasernas beståndsdelar.

– Jag började för en vecka sedan och det funkar bra tycker jag. Det här är ju något som man måste lära sig, säger han.

Senare samma dag sitter en nervös Erik Näslund på Trafikverket och väntar på att få köra upp.

– Det är nervöst, för jag klarade teorin i fredags men kuggade min uppkörning i förrgår. Sedan dess har jag tränat en massa och jag hoppas att det räcker, säger han.

45 minuter senare kliver han ur uppkörningsbilen och gör tummen upp med ett stort leende på läpparna.

– Det är riktigt skönt. Jag trodde att jag strulade till det i en korsning där jag fick vänta länge och då blev det nervöst, men det gick ju bra, säger han.