Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tid till eftertanke och nya tag

Östersunds fullmäktige återremitterade vid sitt senaste möte frågan om inriktning för den nya arenan. Några motiverade återremissen med att det instabila världsekonomiska läget gav anledning att frysa arenabygget.

Vi menar att även om världsekonomin framdeles är osäker så måste fokus för återremissen ligga betydligt närmare än i Grekland eller USA. Kommunalrådet Karin Thomasson (mp) menade att arenan kommer innebära en betydligt mindre merkostnad än vad som tidigare nämnts men hon räknar inte in kapitalkostnaden på 20 mkr/år. Hon glömmer då bort att behovet av underhåll ökar när anläggningen åldras.

Vi behöver inte gå längre än till Storsjöbadet för att hitta en intressant jämförelse. När badet byggdes utlovade dåvarande kommunalrådet Jens Nilsson (s) att det skulle vara självfinansierat, d.v.s. att intäkterna skulle bära kostnaderna för drift och underhåll. Vid senaste fullmäktige presenterade Thomasson att badhuset årligen kostar Östersunds skattebetalare på 9 mkr. Jämförelsen blir än mer intressant eftersom vi idag vet att det kommer att behövas betydande renoveringar av badhuset för att komma tillrätta med vatten- och mögelskador.

När vi nu med stor sannolikhet också står inför ännu en satsning på skidskytte-VM så krävs betydande investeringar i skidstadion. Kommunalrådet Ann-Sofie Andersson deklarerade under fullmäktige, att också Sporthallen måste byggas om och byggas ut för det ombyggda gymnasiets och basketens behov.

Några pengar finns ännu inte avsatta för renovering av badet, skidstadion eller sporthallen till detta kommer även många östersundares önskemål om kulturhus. I skenet av detta är vi i Folkpartiet naturligtvis bekymrade över hur majoriteten hanterar kommunens ekonomi då majoriteten inte vill bevara Thomée säkerställa Lövstabadet eller hålla bastun vid utsikten gratis för besökare och öppen.

Vi vill att kommunledningen nu använder återremisstiden till att tänka nytt och räkna in de investeringar som ligger framför Östersund de närmaste åren. Kan vi lägga arenan i bättre anslutning till skidstadion och på så vis få samordningsvinster? Kan gymnastikhallen byggas mer centralt så att det blir en resurs för de flesta skolorna i stan? Kan investeringen för bandyn göras effektivare genom att investera i Odenvallen? Frågorna kan göras flera. Släng prestigen och försök svara på frågorna!

Folkpartiets fullmäktigegrupp i Östersund genom

Pär Löfstrand

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel