Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidig vår problem för virkeskörning efter stormen Ivar

Sämre bärighet i markerna gör det svårare att få ut stormfällt virke efter Ivars härjningar i december. Samtidigt måste virket ut före den 15 juli för att minska risken för angrepp från den fruktade granbarkborren.

I Härjedalen fällde Ivar många träd framför allt runt Duvberg, Ytterberg, Hede, Hedeviken, Ytterhogdal och Överhogdal.

Enlig skogsvårdslagen får bara en liten del av det virket ligga kvar i skogen efter den 15 juli. Men den tidiga våren gör att bärigheten blir allt sämre. Många skogsägare står inför valet att köra ut virket och riskera markskador, eller spara marken och köra ut virket till vintern. Vilket inte är tillåtet.

Men Mats Fredriksson, skogskonsulent på Skogsstyrelsens Svegskontor, tycker ändå att ekvationen går att lösa.

– När man beställer uppdraget hos den entreprenör man anlitar, se till att få med då att man inte vill ha körskador i markerna. Och se till att följa upp det. Det finns metoder man kan använda för att minimera markskador och i vissa fall går det att återställa körskador, säger han.

För Mats Fredrikssons del handlar det nu mest om jobb åt försäkringsbolag.. De anlitar Skogsstyrelsen för besiktning och värdering av stormskador.

– Och visst ser man ibland att det är sönderkört, men när jag är där i min roll som värderingsman lämnar jag myndighetskepsen hemma, säger Mats Fredriksson.

Samtidigt hastar det. Granbarkborren är i dag betydligt vanligare i de områden som drabbades av Ivar än för några år sedan, innan stormen Dagmar drog fram över i stort sett samma område.

– Om man måste prioritera så är det stormfällt och skadat virke i sydlänta sluttningar som måste ut först. Färsk gran. Det var i sådana marker vi hade angrepp runt bland annat Fåssjödal för några år sedan, säger Mats Fredriksson.