Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidigare anställda: "Det är så sorgligt"

Flera tidigare anställda berättar nu om brister i arbetsklimatet och hos ledningen på individ- och familjeomsorgen, IFO, i Ragunda.

Annons

ÖP träffar fyra personer som tidigare har arbetat på IFO i Ragunda. Dessa fyra är även i kontakt med ytterligare fem tidigare anställda, som inte hade möjlighet att träffa ÖP.

Alla nio är överens om att det fanns stora brister i arbetsklimatet och hos ledningen när de arbetade på IFO.

Men ingen av er jobbar ju kvar längre, det kanske är en bra arbetsplats nu?

– Det tror inte jag, och det ser man på att det fortfarande inte är någon som söker sig dit eller som stannar kvar på arbetsplatsen, säger en tidigare anställd.

Det har gjorts flera arbetsmiljökartläggningar på arbetsplatsen genom åren, berättar de tidigare anställda.

Vid 2011 fick kommunchefen Gun Fahlander indikationer på att arbetsmiljön var dålig. Det gjordes en kartläggning och efter det en uppföljning. Enligt Fahlander visade uppföljningen att arbetsmiljön var bättre och att de anställda trivdes.

Men den undersökningen ger de tidigare anställda inte mycket för. De menar att de som mådde värst hade slutat när uppföljningen gjordes.

Kan det finnas andra anledningar till varför människor väljer att sluta, förutom arbetsklimatet? Som att man vill bo i en större stad, slippa pendla eller bo närmare släkt och vänner?

– De som jag känner har slutat på grund av klimatet och ledningen. Jag själv sökte ett annat jobb för att komma bort, säger en tidigare anställd.

Men problemet nu sägs ju vara arbetsbelastning och underbemanning?

– Det är klart att det kan vara så, men det kan ju existera samtidigt med ledningsproblem, säger en annan tidigare anställd.

De känner sig frustrerade över att kommunledningen känt till situationen länge, och att den borde ha agerat mer kraftfullt.

– Det är så sorgligt, kan inte någon göra något? Det måste få bli en sund arbetsmiljö, säger en av dem.