Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidning: IS bakom norskt terrorlarm

I juli chockades Norge när säkerhetspolisen plötsligt gick ut och varnade för att ett allvarligt och omedelbart terrorhot förelåg mot landet. Nu kommer uppgifter om att det var medlemmar i Islamiska staten (IS) som låg bakom hotet.

Fyra medlemmar ur jihadiströrelsen IS var i juli på väg mot Norge för att genomföra ett större terrordåd, enligt uppgifter till norska Dagbladet. Enligt tidningen var det deras planer som låg bakom det terrorlarm som har beskrivits som Norges allvarligaste på 40 år.

Tidningen skriver att den känner till identiteterna på de fyra och att de ursprungligen kommer från länder utanför Mellanöstern. Gruppen ska ha kommit till Aten i mitten av juli, men där slutar spåren.

Spektakulärt dåd

Militärens och polisens säkerhetstjänster fick enligt tidningen information av samarbetspartners i andra länder om ett förestående terrordåd den 18 juli. Det ska ha rört sig om en planerad attack i Norge och ytterligare en i ett sydeuropeiskt land. Hotet bedömdes som trovärdigt och efter överläggningar med terrorexperter och den politiska ledningen i Norge gick myndigheterna ut offentligt med en varning den 24 juli. Målen är okända, men enligt uppgifter skulle dåden vara "spektakulära" och ägnade att orsaka "internationell rädsla".

Varken Norges justitiedepartement eller säkerhetspolis vill kommentera Dagbladets rapportering.

Finsk förvirring

Samtidigt som säkerhetstjänster i Europa jagade de fyra misstänkta gick en kommuniké ut från Interpol till ordinarie polismyndigheter i Europa med information. I den ingick signalement på de misstänkta, men Interpol betonade att dessa skulle hemlighållas. Finska polismyndigheter ska dock ha missförstått instruktionerna och skickat information till tull och gränspolis. Det ledde till att finsk gränspolis stod med signalement på de misstänkta, medan deras norska kollegor på andra sidan gränsen inte visste vilka de letade efter.