Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidningar trycks på dagen

Tidningskoncernen Mittmedia, som äger ÖP, LT och en rad andra mediehus, planerar att trycka tidningar på dagtid.

Annons

Det kommer att förändra tidningarnas karaktär.

Deadline för det som kan komma med i tidningen kommer att sättas mycket tidigare på dagen. Det blir snarare eftermiddag än som i dag en timme före midnatt.

Tidningarna ska dock fortsätta delas ut i brevlådan på morgonen.

Skillnaden blir att med tryckning dagtid kan inte sena nyhetshändelser och sena sport- och kulturevenemang tas med i tidningen. Det bekräftar ÖP:s chefredaktör Hans Lindeberg.

– Sport, recensioner och senaste nytt kommer vi i stället att kunna göra mycket bättre i våra digitala kanaler, säger Hans Lindeberg.

Materialet i papperstidningen får delvis en annan inriktning.

– Det ska bli mer framåtsyftande. Det ska bli mer om det som ska hända i morgon i stället för att berätta om det som hände i går. Fördjupningar och långläsning ska vi fortsätta med.

Förändringarna görs dels för sänka tryckkostnaderna, dels att möta nya medievanor.

Mittmedias tryckta tidningar kommer att vara riktade mot kärnläsarna, det vill säga de över 55 år.

– Förändringar går otroligt fort. Det märks på hur många som tar del av nyheter i mobil och e-tidning. Fortfarande ska vi ge våra trogna tidiningsläsare en daglig tidning.

Ledningen för Mittmedia hade ett annat alternativ, att ge ut tidningen färre dagar i veckan, men valde alltså tidigare tryckning.

– Vi har gjort en grundlig undersökning bland våra prenumeranter och de flesta vill ha sin tidning varje dag i stället för att avstå några dagar i veckan.

Planerna väntas bli verklighet från och med nästa år.