Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tidsresa till år noll

Med en magisk tidsresa får skolbarnen i Östersunds församling en historielektion om julhögtiden och dess traditioner.

– Ska man fira någons födelsedag kan det vara bra att veta lite mer om den man firar, säger barnledaren Ragnhild Hamberg.

Förväntningarna stiger när tredjeklassarna från Lugnviksskolan bjuds in till en tidsresa från nutid till år noll. Klassen står samlad i Lugnvikskyrkans foajé och vägvisare är de tre vise männen.

– Vi beskriver själva julhändelsen och åskådliggör det med teater, berättar församlingspedagogen Karin Sköld.

Sin vana trogen erbjuder Östersunds församling skolorna i området att delta i en ambitiös iscensättning av julhistorien.

– Det görs varje år i våra stadsdelskyrkor och vi har gjort det i många år, säger Karin Sköld som i julvandringen spelar rollen som soldat.

Pjäsen riktar sig till barn i åldrarna fem till nio år och utförs av åtta församlingspedagoger och barnledare från Östersunds församling som, på ett antal scener runt om i kyrkan, guidar barnen genom julhistorien.

– Vi går ut med ett erbjudande till skolorna i församlingen och de som är intresserade får anmäla sig. Vi har märkt att det finns en stor förväntan från skolorna på att vi har det här varje år och totalt kommer vi att möta mellan 500 och 600 barn under turnén, säger Karin Sköld.

Ingen av de deltagande församlingspedagogerna och barnledarna har någon skådespelarbakgrund men det kompenseras med rå entusiasm.

– Vi går in i det här med liv och lust för det är en sådan glädje att få möta barnen, fortsätter Karin Sköld.

– Jag kämpar väldigt mycket med min roll som den elake Herodes, för jag är väldigt snäll privat. Men det gör gott att få gå in i en annan roll, skrattar Ragnhild Hamberg

Barnen skådar stjärnor med de tre vise männen, spritsar pepparkakor med Hesekiel, besöker den skrämmande Herodes och avslutar i krubban hos Josef och Maria med Jesusbarnet.

– Det är en 2000-årig berättelse men vi är bra på att variera utförandet år från år, säger Ragnhild Hamberg.

– Det är viktigt att sprida kunskap om vårt kulturarv och det väcker nyfikenhet och frågor hos barnen. Dessutom är det ju en spännande historia.

Skådespelarna anpassar pjäsen efter åldern på barnen och drar på lite extra när det är äldre elever som deltar.

– Jag visste vad som skulle hända men det var jätteroligt ändå för jag gillar att fantisera, utbrast Ida Nyberg från klass 3 på Lugnviksskolan efter föreställningen.

Själva beskriver skådespelarna pjäsen som en upplevelse för alla sinnen och visst verkar barnen fångade av historien när de lämnar kyrkan, tillbakaflyttade till nutiden.