Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tigern populärast på Frösö Zoo

Frösö Zoo har nu öppnat grindarna för en ny säsong.
– Tigern är nummer ett. Den är absolut populärast, säger Åke Netterström.

Annons

Åke Netterström är uppvuxen på Frösö Zoo. Det är hans liv. Det var hans pappa som för över 50 år sedan uppfyllde sin dröm om att öppna ett zoo. Då handlade det endast om några djur och en karusell.

I dag är det Åke som driver Frösö Zoo tillsammans med syskonen Eva och Inger och det har vuxit till något mycket större. Det finns över 700 djur och 92 djurarter samt 24 karuseller på Frösö Zoo.

Vilket djur som är Åkes favorit? Ja, han berättar att han verkligen brinner för djuren och ser tjusningen i dem alla, men när vi stannar bilen under rundgången vid tigerburen får Åke ett speciellt uttryck i ansiktet. Tigern är inte bara Frösö Zoos frontdjur utan även Åkes personliga favorit.

– Definitivt. Jag tycker om färgen och randigheten tilltalar mig. Tigern har lite stil och klass, säger Åke Netterström.

Är tigern också en favorit bland besökarna?

– Ja, det är vår största dragare, men många stannar till lite extra vid lejonen också. Rovdjuren överlag som dingo, hyena, varg, björn och lokatt är mångas favoriter.

Norge är den största kundkretsen, men förra sommaren svek besökarna. Frösö Zoo noterade ett tapp på 30 procent.

– Det kom totalt 30 procent mindre besökare till hela Jämtland förra sommaren. Det är klart att det är många besök som försvinner, men vi är optimistiska och jag tror vi tar igen allt i år.

Vad finns det för nyheter i år?

– Surikater, men de kan vi inte fota för de är isolerade just nu. De måste vara det en månad innan de får gå ut till publik anläggning, säger Åke och berättar att nu är det även fler karuseller:

– Bland annat har vi nu ett barnpariserhjul. I sommar kommer vi att ha åkband för första gången och det har varit väldigt efterfrågat.

En annan nyhet är att från 1 juli kommer Frösö Zoo att ha två stycken falkenerare från Tyskland och Österrike på plats. De kommer att visa fåglar som kungsörnar, berguvar och falkar i det fria.

Dessutom bjuder Åke på en nyhet som dock inte sommarens gäster kommer att få ta del av:

– För första gången på 54 år så har vi 14 krokodilägg. Men det är en lång process i kuvös och där har vi en kläckning som inte börjar förrän i oktober.