Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiggeri är inte ett val

Annons

I en månads tid har det kommit tiggare till Östersund, något som under mina 17 år aldrig funnits tidigare.

Man sätter sig inte på gatan på ljusan dag med en papperskopp framför sig och ber om en främlings småslantar om man inte tvunget måste.

Pengarna de får in går säkerligen hem till familjen i hemlandet. Småpengarna i mina fickor gör definitivt en större och bättre skillnad i tiggarnas koppar än i min ficka. 

Problemet är att ingen agerar, varken privatperson eller framför allt myndigheterna. Varför gör inte Östersunds kommun något åt detta? Varför sitter de kvar på gatan efter en månads tid?

Detta är Sverige 2014. Ett modernt samhälle. Detta håller inte och är inte humant någonstans.

Självklart ligger en stor del av ansvaret hos hemländerna, att de ska se till att dess befolkning inte ska behöva ta sig till främmande länder och leva primitivt i en buss i sökandet efter en stabil livsstil.

Men de människor som befinner sig i Sverige är Sveriges ansvar. De som befinner sig i Östersund är Östersunds ansvar.

Kommunen måste kunna erbjuda tiggarna ett bättre alternativ. Att ge något slags finansiellt bidrag och på ett säkert sätt hjälpa dem tillbaka till hemlandet. En chans till medborgarskap, och via medborgarskapet en chans till praktik eller arbete. 

Ingen människa i dagens Sverige ska behöva sitta på en gata och tigga för sin försörjning. Alla ska få en chans, var man än kommer ifrån eller har för förutsättningar.

Östersunds kommun måste göra något åt detta, och det nu. Hur skulle du känna dig, sittandes utblottad på en gata i ett främmande land utan att någon verkar bry sig?

Anna-Stina Ericson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel