Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tigrarna är borta, tamilerna är kvar

En extra helgdag och stor fest i huvudstaden Colombo.
Sri Lanka har börjat fira den historiska segern mot de tamilska tigrarna.
När jublet lagt sig måste regeringen sannolikt ändå få med sig det tamilska folket om freden ska bli varaktig.

Annons

De många självmordsdådens tid är av allt att döma förbi, och unga män behöver inte längre slaktas på slagfälten. Efter 26 års krig meddelade Sri Lankas statstelevision i går att ledaren för Tamilska Eelams befrielsetigrar (LTTE), den mytomspunne Velupillai Prabhakaran, och hela dess ledning dödats.

– Vi har med framgång avslutat kriget, sade chefen för försvarsdepartementet Gotabhaya Rajapaksa till sin bror president Mahinda Rajapaksa inför tv-kamerorna.

– Flyktingarna i lägren måste behandlas bättre och få hjälp av utländska hjälporganisationer, halvmilitära grupper som inte ställs till svars för sina övergrepp måste upplösas och regeringen måste nu börja ge tamilerna mera makt om en varaktig fred ska bli möjlig, säger Jehan Perera, ansedd lankesisk analytiker.

Han är inte optimistisk, även om han inte tror att LTTE kan resa sig.

– För regeringen är nationell säkerhet viktigare än tamilernas. Nu väntar en svår tid för tamiler och oppositionella.

Armén sade sig ha dödat över 250 LTTE-rebeller i slutstriden. Prabhakaran ska ha försökt fly tillsammans med två höga LTTE-ledare i en ambulans, men de hamnade i ett bakhåll och dödades, hette det. Även Prabhakarans son sades ha dödats liksom flera andra ledare.

Det fanns inga oberoende uppgifter om händelserna, men enligt den gerillavänliga sajten Tamilnet försökte några LTTE-ledare få till stånd en evakuering av sårade bland de 1 000 gerillasoldater och civila som fanns kvar i stridsområdet.

Mer läsning

Annons