Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tilde fick stipendium – nu åker hon till Kina och pluggar

Sommaren 2007 fick Tilde Eng en lillasyster. Lillasystern adopterades från Kina och under familjens vistelse i landet väcktes ett intresse för språket och kulturen hos storasyster Tilde.

Till våren går hon ut gymnasiet, hon läser n aturvetenskapliga programmet på Hjalmar Strömerskolan i Strömsund, och i höst bär det av på språkresa till Kina.

– Jag åker dit för att lära mig språket. Jag åker själv och ska bo hos en familj i Kina. Jag vet inte vilken familj, det får man veta ganska sent, säger Tilde Eng.

Resan går i oktober och finansieras bland annat via ett resestipendium från Svensk-kinesiska föreningen. Föreningen delar varje år ut ett stipendium på 15 000 kronor, för studier av kinesisk kultur på plats i Kina, i samband med årsstämman. Och i lördags fanns Tilde Eng på plats på stämman i Göteborg och fick ta emot diplom, blommor och en resecheck.

Varför fick du stipendiet?

– Jag kollade på internet efter olika stipendier att söka och hittade det här. Jag skickade in en ansökan och i helgen fick jag ta emot stipendiet på deras årsstämma. De verkade gilla min motivering där jag skrev om mitt Kinaintresse och om vad jag skulle göra med pengarna om jag fick stipendiet, säger Tilde Eng.

– De sökte efter unga personer med intresse för Kina, så det passade bra.

Är inte kinesiska ett svårt språk?

– Det är lättare än folk tror, man tror ju att det är så himla svårt men alla språk är ju svåra i början. Jag har läst lite kinesiska på kvällskurser i Östersund så jag kan lite, säger Tilde Eng.

Hennes plan är att tillbringa fem månader i Peking och när hon kommer hem vill hon starta ett projekt med föreläsningskvällar på bibliotek och liknande i länet för att berätta om sina erfarenheter från resan.

Tilde Eng hoppas också kunna åka till sin lillasysters hemstad i Hubeiprovinsen under sitt Kinabesök.