Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

(till lördagsfliken, läggs ut söndag)Eija gick in i väggen - och fann en nyckel

Eija blev successivt bara tröttare och tröttare. Men hon jobbade på, hemma och på arbetet.
– Familjen blev till slut också som ett företag, Familjen AB, säger Eija när hon börjar berätta hur allt var för cirka femton år sedan.

Nu sitter vi i hennes oas, hennes hem och dricker kaffe, orden kommer mjuka, tydliga, fyllda med en glad, stark energi och finländsk accent.

– Min livsväg har varit lite kringelekrokig.

För att försöka att få livet att fungera då planerade hon allt i minsta fyrkant. Överraskningar var de värsta det Eija visste. Då föll allt.

– Vi hade ju heller inget nätverk som vi kunde ta hjälp av. Jag insåg inte när det hade börjat galoppera tokigt, utan bortförklarade det, bara jag är över den här puckeln så planar det ut. Men det kom hela tiden nya, större pucklar och jag fick ingen andhämtning.

Eija berättar att hon började få svårt att fatta egna beslut.

– Jag hade liksom blivit paralyserad av alla prestationer, att duga, vara duktig och leva andras liv. Fick en tröstlös känsla då det inte var någon vila på helgerna heller.

Till slut ville Eija varken lyssna eller se situationen. Hon visade framfötterna på jobbet men drömde i hemlighet om att bryta benet och bli inlagd två veckor på sjukhuset. Hennes arbetskompisar frågade hur hon mådde.

– Jag tror de såg min trötthet. Ibland bromsade jag in, var på någon behandling men gick direkt tillbaka på jobbet och gasade på igen. Jag sprang i ett ekorrhjul.

En dag 2005 blev hon hemskickad av sin arbetsgivare och gick in i en fyra månaders lång sjukskrivning.

– Det var en sådan otrolig prestigeförlust så du kan inte ana. 

Eija är född och uppvuxen i Tammerfors i Finland. Kom till Rättvik 1982 och jobbade ett år där, landade i sedan i Stockholm.

– Där stannade jag i 9 år, utbildade mig till personalare, jobbade på socialtjänsten. Träffade Roger min man och flyttade till Örebro där mina två barn föddes, passerade Hallsberg på vägen till sitt drömställe i Böle, på Annersia där hon och Roger bor nu.

– Jag har bara haft roliga jobb. Intresset för människor är nog min grund. Många gånger har mina olika livsval byggt på att jag fått en tydlig signal, till exempel att en annons har poppat upp. 

När Eija blev sjukskriven kom en bok om Feng shui i hennes hand. 

– Det blev nyckeln tillbaka till mig själv. Jag stannade upp, undrade, vart tog livet vägen? Vad vill jag? Jag insåg att jag inte hade så mycket liv i livet. Vi bodde i ett drömställe men hann aldrig vara där. Jag upptäckte att en försvinnande liten bit av livets tårta fanns kvar till det jag ville göra.

2006 gick Eija en utbildning i Feng shui och började öppnade dörren till sina känslor och sinnen. 

– När jag började utvärdera mina tankar insåg jag att min autopilot ofta styrt vad jag tänkt. Jag började tvätta hjärnan med nya tankar, då de gamla sänkte mig, säger Ejia. Jag frågade mig vilkas förväntningar som jag ska tillfredsställa. Ett annat liv kräver mod, vilja och medvetna val.

Eija valde det hon kallar "det goda livet" istället för ett fett lönekuvert. 

– Vi pratade här hemma hur lite jag skulle behöva tjäna för att det skulle gå runt. Ekonomi är en känslig punkt. Men det kostar att gå sönder helt. 

Vi plockade bort dyra vanor och utlandsresor. Funderade på vad vi hade i gömmorna som gick att använda och som kunde komma till liv igen, berättar Eija.

Idag lever Eija ett fritt liv, har ett antal uppdrag som god man, säljer konsulttimmar i sitt gamla yrke, är certifierad Feng shui konsult och har kurser och föredrag. Eldar i sin vedspis, gräver i trädgården, pysslar och bor i sin lugna oas tillsammans med Roger.

– Hemmet ska ju vara en plats där man tankar energi, fortsätter Eija. Där man kan vara den man är.

Feng shui är en över 3000 gammal lära från Kina som beskriver hur man påverkas av sin omgivning och som beskrivs på några olika sätt. 

1. En helhetssyn kring livsenergin som kallas, qi. 

2. De fem elementen som är eld, jord, metall, vatten och trä. 

3. Symbolen för balans, Ying och Yang. 

4. Livsaspekterna som fångas i en Bagua och som kan föras över till ett rum eller trädgård till exempel.

– Det är svårt att förklara med några enkla ord, säger Eija. Kvinnor är nyfikna om jag börjar berätta. Män är mer skeptiska, en del stänger av direkt. Allt handlar om att komma i kontakt med sina känslor och sinnen. Kanske har män en större rädsla för det och upplever det som hotfullt. 

Feng shui är ingen religion, ingen sekt. Det är att bli mer medveten, göra aktiva val. Vi har ju tagit till oss det här med att människor kan vara energitjuvar. Det här handlar ju mycket om samma sak. Du kan ha "energitjuvar" i ditt eget hem, ditt fysiska livsrum för att du inte har brytt dig, ingen cirkulation, packad energi, döda små kaos här och var.

– Jag tänker inte att man ska ha kliniska hem. Man kan ha rörigt men fråga sig vad röran gör med mig. Kanske är det ett levande kreativt kaos. Men det kan också vara en bild av att man inte tar hand om sig, tappat kontrollen, inte hinner komma ikapp. Var medveten om skillnaden, säger Eija. Kanske kommer det energi när man rensar i röran och sorterar upp i tidningshögar. Man kan tillfälligt gömma sitt kaos men det går inte att lura energin. 

Ett hem är ett projekt för alla som bor där. Alla måste få vara med i diskussion hur man ska ha det. Män måste få bo, inte bara i garaget, tonåringar måste få synas även i vardagsrummet för det ser väl inte ut som det är bara en kvinna som bor? Vad berättar ditt hem? Någonting om dig? 

– För mig är Feng shui ett sätt att använda det yttre för att få kontakt med det inre. Våga bli mer hel och medveten. Det finns så många självklarheter inom Feng shui, men de är inte så självklara i verkligheten. Man kan tänka på några enkla saker, säger Eija.

Rätt är lätt. Man sparar mycket energi om man inte går på när det är motigt. Känns det inte rätt, släpp! Vänta. Om ska städa men inte har lust, våga vänta. En annan dag går det lätt. Mera vill, mindre måste, så tänker jag. Får man lust vill man göra mer. Det blir flow i livet.

Det är lätt att handla grejer och det ger korta kickar. Men tänk att det blir ännu en grej att ta hand om. Bli mer medveten konsument och försök att ta hand om de grejer du har.

Tomglo. Sätt en stund och fundera vad du skulle vilja just nu ifall du hade fria händer. Vad längtar du efter? Det kanske inte går att förverkliga direkt, men det kostar inget att iallafall få kontakt med det.

Akta dig för additionsstress? Alla vill ju vara bra, vad är tillräckligt bra för dig? Det är lätt till att bara lägga till saker, ha diffusa mål och tro att man ska hinna med allt.

Finns det något som du drömmer om på bilderna som du har omkring dig? Sätt upp en målbild på något du vill ha mera av i ditt liv och ladda den med tankar. Fiske, skidor eller ditt sommarställe. Längtar man efter en relation kanske man inte ska ha bilder på ensamma figurer. Byt ut till tvåsamhetsbilder. Symboler stärker.

Avundsjuka, ibland ses den som något fult men den är användbar! Den formulerar din egen dröm. skriv ner din avundsjuka: Så här skulle jag också vilja ha det. Missunnsamhet däremot täpper till alla flöden.

Rensa aldrig bland andras saker. Var och en måste ta hand om sina egna grejer.

– Jag upplever det som om människan är mer rädd idag och tror det beror på att hon inte litar till sin överlevnadsförmåga. Vi är ju beroende av samverkan med naturen. Nu är vi så bekväma, kortsiktiga och har kommit så långt ifrån ursprunget. För hur klarar vi oss om elen försvinner? Kan vi hålla värmen i livsrummet, laga mat, ha tillgång till vatten, tanka bilen, ladda telefonen, söka information på nätet utan el? Har vi kraftmarginaler? Har vi tappat bort nödvändig kunskap? Att inte ha kraftmuskler om någonting händer skapar otrygghet. En vedspis är en överlevnadsmaskin säger Eija.

Nu har vi testat det här sättet att leva, skapat mycket och det är dags att se alternativen. Det är dags att koppla in sinnen och känslor. Skapa något hållbarare, vackrare, hjälpa varandra och samarbeta.

– Kvinnorna har länge bejakat sin manlighet. De har blivit utmattade och ligger högt i sjukskrivnings statistik. Nu behöver männen bejaka sin kvinnlighet. Så tror jag säger Ejia, livet står inte stilla och avslutar med orden för att jag ska komma ihåg dem:

Det som är lätt är rätt, det som är rätt är lätt.